|

Interview met Kaj Ter Borgh

Toen we in de lente van 2011 het werk van Kaj ter  Borgh  zagen waren we gelijk verkocht. Zijn foto’s met stillevens doen denken aan de fijnschilderkunst en memento mori uit vroeger tijden. Op de Affordable Art  Fair in oktober is Kaj’s werk wederom te bewonderen. Tijd voor een interview.Wie is Kaj ter Borgh?

Kun je ons iets vertellen over hoe en wanneer je gestart bent met fotograferen?
Na mijn opleiding op de Detailhandel school ging ik naar een 1 jarige oriënterende opleiding te s- Hertogenbosch. Daar kwam ik in contact met fotografie. Ik vond het te gek en met mijn in Den Bosch gemaakte werk werd ik aangenomen op de Fotoacademie.

Wat is je oudste creatieve herinnering?
Een schilderij maken van Ravensburger waar je vakjes moet inschilderen. Erg leuk werk vond ik dat ook.

Was tekenen iets waar je in kon vluchten toen je jonger was?
Tekenen was leuk en net als fotografie een uitlaatklep; emoties verwerken in je foto’s en tekeningen.

Wat vonden je ouders van je carrièrekeuze?
Mijn ouders staan achter mij, alleen zijn mijn ouders van de oude stempel en vinden vastigheid qua werk erg belangrijk.  Ik moet momenteel naast mijn vrije werk ook in opdracht fotograferen. Ik werk nu,  na een aantal jaar in de reclame en bij een fotostudio te hebben gewerkt, als freelance fotograaf.

Kun je iets vertellen over je opleiding?
Ik heb de fotoacademie gedaan in Amsterdam en afgerond. Ik heb er veel geleerd, maar het was zwaar. Op de academie kwamen we er achter dat ik technisch zeer bekwaam was. Ik ging me specialiseren in studio fotografie.

A day in the life of Kaj

Hoe ziet je (werk)dag er uit? Als ik niet in opdracht werk ben ik bezig mijn eigen ideeën uit te werken.  Er wacht nog het een en ander in het schetsboek. Er staat een nieuw stilleven op het programma dat ik wil maken. Iets met een naakte vrouw in combinatie met symbolen en objecten, of misschien afval…. Daar wil ik ook nog mee werken, mooi afval.  Omdat ik nog  niet van mijn kunst kan leven tracht ik  commerciële opdrachten te vinden die aansluiten op mijn kunsten. Culinaire fotografie bijvoorbeeld, maar ook reclame werk.

Werk je veel thuis of ben je vaak onderweg? Ik werk zowel thuis als op lokatie. Minder reizen en alles onder een dak, een eigen studio is mijn droom. Thuis werken en zonder verplichtingen van anderen vind ik heerlijk.

Kaj en kunst

Kun je iets vertellen over kunstenaars die jij goed vindt?
Ik vind veel kunstenaars goed, zelfs de slechte. Ik vind het vaak heel boeiend hoe anderen werken. Mijn werk is gebaseerd op 17e eeuwse stillevens en fijnschilderkunst. Althans, ik laat me er door inspireren en gebruik objecten en symbolen om een verhaal of emotie over te brengen.

Zijn er andere kunstenaars waar jij advies aan vraagt over jouw werk? Mijn mede fotograaf collega’s of oud klasgenoten/vrienden van de academie. Maar ook familie en kennissen. Iedereen heeft iets creatiefs, of kan je creatief adviseren.

Wanneer is je eerst volgende show?
Mijn eerstvolgende expositie is op 1 november in het Kennemer theater te Beverwijk. De opening is op 7 november en is te bezichtigen tot 30 november.  Verder is mijn werk te bezichtigen op diverse kunstbeurzen.

Posted by on oktober 11 2011. Filed under Art. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021