|

14 x allergie en de nieuwe allergenenwetgeving

Sinds 13 december 2014 moeten verpakkingen en horeca aan de nieuwe allergenenwetgeving voldoen.Wij van Airmagazine willen je alles zo simpel, maar volledig mogelijk uitleggen. Vandaag; over welke allergenen gaat de nieuwe wetgeving?

Uitleg over nieuwe allergenenwetgeving

Deze nieuwe wet moet het voor mensen met een voedselallergie allemaal simpeler en veiliger maken. Nieuwe etiketten en voorgelicht personeel in de horeca moeten daar voor zorgen. De nieuwe wet is wel een stap in de goede richting en zal waarschijnlijk voor bewustwording bij de fabrikanten en het horecapersoneel zorgen.  Maar helaas zijn er maar een aantal allergenen uitgekozen, dus ben je allergisch voor peterselie of koriander, dan moet je alsnog  de etiketten goed lezen, zoals je altijd al deed.

De veertien allergenen

De veertien allergenen die indien aanwezig dikgedrukt op de verpakking van je eten moeten staan of waarover de bediening je informatie moet kunnen geven zijn:

gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver en spelt),
ei
vis
pinda (is geen noot)
noten (cashewnoten, amandelen, walnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en macadamianoten)
soja
melk (ook lactose)
schaaldieren
weekdieren
selderij
mosterd
sesamzaad
sulfiet
lupine
allergenenwetgeving-allergie

Horeca, verpakkingen en allergenen

We vertellen je binnenkort over de regels waar de horeca aan moet voldoen en hoe de verpakkingen precies zijn aangepast. We weten dat er vooral in de media veel door horeca geklaagd wordt dat de nieuwe wetgeving onnodig is en veel extra werk kost. Er wordt ook vaak gezegd dat iedereen zegt allergisch te zijn en dat de glutenhype voor heel veel onrust zorgt. We gaan regelmatig de discussie aan op twitter, maar delen ook vaak de restaurants die wel heel goed met de nieuwe allergenenwetgeving aan de slag gegaan lijken te zijn. Dus volg ons op www.twitter.com/airredactie en blijf zo op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Beeld: @Heerlijkheyd

Posted by on december 18 2014. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021