|

Astma aanval door pijnstillers

Wist je dat je een astma-aanval kunt krijgen van bepaalde pijnstillers? Of dat je van bepaalde merken pijnpillen benauwd kan worden? Als je astma hebt, ongeacht of het chronisch is of je allergische astma hebt, is het verstandig om op te letten welke pijnstillers je slikt.

Benauwd van Diclofenac
Een paar maand geleden kreeg ik diclofenac voorgeschreven van de huisarts tegen spierpijn die ik had opgelopen bij een auto-ongeluk. Aangezien ik ook astmamedicijnen heb kreeg ik de waarschuwing dat ik er extra benauwd van kon worden. Van de eerste paar pillen had ik geen last, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik toch weer Ventolin moest gebruiken.


Pijnstiller lokt astma aanval uit

Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat medicijnen met je lichaam doen en zocht het eens verder uit. Het bestandsdeel dat in diclofenac zit dat een astma-aanval kan uitlokken zit ook in pijnstillers die je bij de drogist koopt, en daarvan krijg je geen waarschuwing op eventuele extra benauwdheid. Je kunt ook overgevoelig zijn voor NSAID’s met  zelfs een anafylactische shock als gevolg. Gelukkig is het niet per definitie zo dat je een aanval krijgt of dat je benauwd wordt, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

NSAID gevaarlijk
Het gaat om pijnstillers uit de groep van NSAID’s, met als werkzame stof ibuprofen, naproxen, diclofenac, acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium. Deze pijnstillers kun je kopen bij iedere drogist onder verschillende merknamen. Hieronder vind je een rijtje met de bekendste pijnstillermerken waar je mee moet oppassen als je astma hebt. En eigenlijk kun je het beste gewoon kiezen voor de oude vertrouwde paracetamol, wel zo veilig en prettig voor je maag.

Pijnstillers met ibuprofen:
Advil
Antigrippine
Ibuprofen
Nurofen
Sarixell

Pijnstillers met naproxen:
Aleve

Pijnstillers met diclofenac:
Voltaren

Pijnstillers met acetylsalicylzuur:
Alka-Seltzer
Aspirine of Aspirine C
(+ vitamine C)
Aspro

Pijnstillers met carbasalaatcalcium:
Ascal

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on april 14 2012. Filed under Featured, Health, Medicijnen, Scroller. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Astma aanval door pijnstillers”

  1. Goed artikel.
    Ik ben zelf idd allergisch voor NSAID’s. (ik heb hierdoor met een toxische hepatitus in het ziekenhuis gelegen)
    Ik heb gemerkt dat je ook heeeeel goed moet opletten dat de artsen je in dat geval ook geen ‘gewone’ ontstekingsremmers gaan voorschrijven. Daar zitten die NSAID’s ook in.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021