|

Citrusvruchten en bestrijdingmiddelen

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten. Wat kun je beter niet eten? Is havermoutpap echt een goed ontbijt? Lees vandaag wat ze je kan vertellen over de schil van een citroen.

“Is de schil van een citroen echt zo slecht?”

Schaafsel in gerechten

Eigenlijk geldt deze vraag niet alleen voor citroen, maar voor alle citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Het schaafsel van de schil wordt vaak aan gerechten toegevoegd om het nét dat beetje extra smaak te geven.

Bestrijdingsmiddelen

Bij de teelt van fruit worden vaak bestrijdingsmiddelen gebruikt. Wanneer het fruit in jou keuken ligt, kunnen deze middelen nog in kleine hoeveelheden op de schil aanwezig zijn. Daarom moet je fruit goed wassen voor je het eet. De NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) controleert in Nederland groente en fruit op de aanwezigheid van resten van bestrijdingsmiddelen. Er wordt jaarlijks een voortgangsrapportage gemaakt van de resultaten, die je  zelf kunt inzien. Een teveel aan bestrijdingmiddelen kan gevaarlijk voor ons zijn, maar gelukkig is de kans dat je teveel binnenkrijgt, zeer klein.

citrus-schil-gif

Stapelen of uitscheiden?

Daarnaast zijn bestrijdingmiddelen die in je lichaam kunnen ‘stapelen’ tegenwoordig verboden. Voordat een bestrijdingsmiddel wordt toegestaan, moet de fabrikant ervan een veiligheidsdossier laten controleren door Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Er moet bewezen worden dat het bestrijdingsmiddel als het in het lichaam wordt opgenomen, snel weer wordt uitgescheiden. In het veiligheidsdossier moet kunnen worden aangetoond hoe de stof wordt afgebroken. Dit gebeurt meestal in de lever. Bestrijdingsmiddelen die je lichaam binnenkomen, worden in de lever omgezet, zodat de nieren de bestrijdingsmiddelen op kunnen ruimen. Uiteindelijk plas je de resten gewoon uit.

citrusvruchten-airmagazine-gezondheidBiologisch fruit

Wil je zeker weten dat je schil geen bestrijdingmiddelen bevat? Dan kun je ervoor kiezen om biologische (citrus)vruchten te gebruiken. Bij de teelt van biologisch fruit zijn bestrijdingsmiddelen niet toegestaan en zul je deze stoffen dus niet op je schil aantreffen.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Dit het Europese keurmerk voor biologische producten. Ook zijn ze te herkennen aan de term ‘biologisch’, of vertalingen daarvan, zoals organic, ökologisch en biologique

 Beeld:Somewhereoverthekitchen

Posted by on mei 1 2014. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021