|

Gezwollen gezicht of tong bij een allergische reactie: angio-oedeem

In films en tv-series wordt een allergische reactie vaak komisch weergegeven door een gigantisch opgeblazen persoon. En die persoon lijkt er geen last van te hebben, zoals Will Smith in Hitch. Helaas is de werkelijkheid anders. Maar wat gebeurt er als je door een allergische reactie opzwelt?

Angio-oedeem

De medische term voor deze reactie is angio-oedeem. Dit is dat bepaalde delen van je lichaam opzwellen. Dit zijn onderdelen waarvan het weefsel niet heel stevig is, zoals je gezicht, je tong, gehemelte of je darmen. De oorzaak hiervan is dat de bloedvaten lekken. En die gaan lekken door het vrijkomen van histamine. En die histamine komt weer vrij doordat je lichaam allergisch reageert op een stof waarmee je in aanraking komt. Dit hoeft niet eens te zijn dat je iets eet, maar ook als je iets aanraakt of inademt.

Wat kan er allemaal opzwellen?

oogleden
lippen
wangen
tong
gehemelte
keel
handruggen
geslachtsdelen
darmen
voetruggen

will-smith-hitch-allergie

Gevaarlijk (pijnlijk)

Dit kan gevaarlijk zijn als je tong of gehemelte zo ver opzwelt dat je niet meer kan ademen. Bij je gewrichten of je gezicht is het meestal niet gevaarlijk, maar wel erg pijnlijk. Als je angio-oedeem krijgt vanwege een allergische reactie heb je bijna altijd jeuk en/of galbulten of netelroos. Zonder behandeling trekt het meestal na een paar uur tot een paar dagen weg. Wel is het raadzaam om antihistamine in te nemen om de allergische reactie zo snel mogelijk te stoppen zodat er niet meer zwelling ontstaat.

Angio-oedeem en anafylactische shock

Veel mensen denken dat je een anafylactische shock hebt als je helemaal opzwelt, maar dat hoeft niet. Bij anafylaxie daalt je bloeddruk en hartslag razend snel. Let dus heel goed op je symptomen, wat lang niet makkelijk is als je opeens beroerd gaat voelen en alles zeer doet en/of jeukt. Vertel je omgeving wat er kan gebeuren en vertel hen wat ze dan moeten doen. Je antihistamine medicijnen pakken bijvoorbeeld, of je epi-pen als je voelt dat je wegzakt. In het laatste geval moet er ook altijd 112 gebeld worden, want een epi-pen bevat dan wel levensreddende adrenaline om er voor te zorgen dat je hart blijft pompen, maar remt de reactie niet.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on november 15 2014. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Gezwollen gezicht of tong bij een allergische reactie: angio-oedeem”

  1. Ik heb het niet van voedsel, maar van iets in de lucht. Meestal blijft het inderdaad bij angio oedeem. Gezwollen oogleden, gesprongen aderen in mijn ogen, dikke lippen, dikke tong en benauwd wegens een opgezwollen keel. Die volgorde.
    Soms heb ik het echt te pakken en dan wordt het anafylaxie. Van te voren niet te voorspellen wanneer helaas. Overigens knalt bij mij mijn hartslag dan door het plafond. Hartslag boven 180, gemeten tijdens de opname in het ziekenhuis, met een zuurstof opname van 72%. Het hart pompte als een bezetenen, maar kreeg geen zuurstof meer door mijn lichaam
    Als de allergische reactie is gestopt door de medicijnen ben ik daarna uitgeput. Dan kan ik zo maar 4 uur slapen. Dan kom ik dus ook niet meer thuis met de auto, dat is levensgevaarlijk.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021