|

Goede vleesvervangers en vegetarisch eten

Als je vegetarisch wilt eten zoals ik dat een tijd gedaan hebt is het belangrijk dat je er goed op let of je alle belangrijke voedingsstoffen wel binnenkrijgt. Daarom deel ik mijn onderzoek graag met je.

Biologisch vlees of vegetarisch eten

Na zelf ruim anderhalf jaar alleen biologisch vlees gegeten te hebben, wat in de meeste restaurants neerkomt op een vegetarisch gerecht uitzoeken, heb ik intussen geleerd bij gerechten beter op te letten of alle voedingsstoffen er wel inzitten. En ondanks dat ik intussen eigenlijk weer alles eet, kan ik me nog steeds ontzettend ergeren aan recepten en gerechten waarbij wordt benadrukt dat het vegetarisch is, maar er geen goede vleesvervanger in zit. Vandaar deze vega-feitjes!

vegetarisch-eten-airmagazineWat telt niet als vleesvervanger

De meest gemaakte fout bij het zoeken naar een vleesvervanger is kaas gebruiken. Persoonlijk dacht ik eerst ook dat kaas een prima vervanger was, totdat ik er achter kwam dat het toch wat puntjes mist. Zo bevat kaas bijna geen ijzer en heeft het veel meer verzadigde vetten dan vlees. Wel heeft kaas veel eiwitten, dus zou het in combinatie met vis, aardappels of peultjes door kunnen gaan als vleesvervanger.

vega-pastaWat ik ook heel vaak tegenkom bij vegetarische recepten, is dat er maar wat extra champignons of courgette doorheen is gegooid, in de hoop dat dat ook werkt. Voor de smaak is het een prima optie, en courgette bevat ook redelijk wat ijzers, maar het geeft je gerecht absoluut geen eiwitten mee.

Peulvruchten zijn prima

Wat voor mij de eerste eye openers waren in het zoeken naar vleesvervangers, waren de peulvruchten. Peulvruchten, dus bijvoorbeeld boontjes, erwtjes, kapucijners en linzen, bevatten veel ijzer en zijn daardoor geschikt om te gebruiken als vleesvervanger.

Hiermee krijg je genoeg eiwit en ijzer

Wat nog meer gebruikt kan worden in vegetarische gerechten om genoeg eiwitten en ijzer binnen te krijgen:
Eieren
Noten en pinda’s
Soja
Tempé
( gemaakt van soja)

Falafel
( hierin zitten kruiden als peterselie,koriander en komijnpoeder )

Tofu
( ook gemaakt van soja)

Veel mensen gebruiken eigenlijk nooit tempé of falafel in gerechten, maar aangezien deze gemaakt zijn op basis van sojabonen en kikkererwten, zijn ze prima te gebruiken in een vegetarisch gerecht.
Vegetarisch eten is wat lastiger als je een soja allergie hebt. En als je last hebt van hooikoorts en het bijbehorende paraberk syndroom zijn vleesvervangers  lastiger, omdat je dan waarschijnlijk geen noten,pinda en falafel mag.

Beeld:zonzolando

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze Armagazine nieuwsbrief.

Posted by on mei 12 2014. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021