|

Het Para-berksyndroom uitgelegd

Ben je allergisch voor boompollen? Grote kans dat je ook op bepaalde soorten voedsel reageert. Dit heet het het para-berk syndroom. Maar wat is het eigenlijk precies? In dit artikel leg ik jullie het hoe en wat van dit syndroom uit.

Kruisallergie

Het para-berk syndroom is een soort kruisallergie. We spreken van een kruisallergie wanneer iemand die allergisch is voor een bepaalde stof (stof 1), ook allergisch reageert op een andere stof (stof 2). Stof 2 lijkt op het eerste gezicht niets met stof 1 te maken te hebben. Toch hebben ze wat gemeen, en wel qua opbouw. Ze bevatten namelijk een vergelijkbaar allergeen (bestanddeel dat zorgt voor een allergische reactie). Wanneer je allergisch bent voor een bepaalde stof, dan worden er in je lichaam antistoffen gemaakt die speciaal gericht zijn tegen het allergeen dat voor de allergische reactie zorgt. Heb je last van een kruisallergie, dan herkennen deze antistoffen ook bouwstoffen die in andere middelen, bijvoorbeeld voedingsmiddelen, aanwezig zijn. Gevolg: een allergische reactie op een stof waarvan je dacht dat je er niet allergisch voor was! Meer over kruisreacties lees je hier: http://www.airmagazine.nl/air/food/airproof/ .

voedselallergie,santana,albertheijn

Boompollen en voedingsmiddelen

Een van de meest voorkomende kruisallergieën is het para-berk syndroom. Mensen die hier last van hebben, reageren niet alleen allergisch op berkepollen maar ook op een of meer voedingsmiddelen. Het allergeen in het stuifmeel van de berk lijkt namelijk op allergenen die in veel voedingsmiddelen zitten. Het gaat om de volgende etenswaren:
De fruitsoorten appel, peer, kiwi, perzik, framboos, abrikoos, nectarine, pruim, mango, braam, aardbei, kers, aalbes en mispel.
Hazelnoot (ook als het ergens in verwerkt is, bijvoorbeeld in chocola of gebak), amandel, kastanje, pistache en kokosnoot.
De groenten aardappel, tomaat, wortel en selderij

Para-grassyndroom

Als je allergisch bent voor graspollen kun je last hebben van het para-gras syndroom waarbij je op peulvruchten of tomaat reageert.
Kun je niet tegen bijvoetpollen dan is de kans groot dat je reageert op selderij,appel, wortel, koriander, komijn, anijs en dille.
Naast de genoemde voedingsstoffen kunnen ook pollen van de els en de hazelaar een allergische reactie opwekken.

immunotherpie--ervaring-hooikoorts

Behandeling para-berk syndroom

Het is mogelijk om dit syndroom medisch te behandelen met bijvoorbeeld xolair injecties en immunotherapie. Daarnaast kunnen mensen met het para-berk syndroom zelf maatregelen nemen. Allereerst is het natuurlijk goed om de allergenen waar je op reageert te vermijden. Verder is handig om te weten dat veel allergenen vernietigd worden bij koken. Veel mensen met een allergie voor tomaat kunnen gekookte tomaat vaak wel eten. En kan je echt bijna niets eten vanwege je allergieën dan is Nalcrom misschien een oplossing voor je.

Posted by on mei 4 2013. Filed under Featured, Health, Scroller. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Comments for “Het Para-berksyndroom uitgelegd”

  1. Ik ben allergisch voor oa berkenpollen, graspollen en weidebloemen. Ik kreeg als kind van mijn huisarts al een lijst met voedingsmiddelen waar ik op kon reageren tijdens het hooikoorts seizoen. er stond niks bij over para-berk syndroom… Er stond ook kaneel, roomijs, avocado en ansjovis bij. Ik probeer zoveel mogelijk alle producten te vermijden al is chocolade wel een moeilijke… dan maar wat meer niesen en jeukende ogen. Ook heb ik last van verse weidemelk, graskaas, vlees van dieren die buiten hebben gestaan en rauwkost van nederlandse bodem (buiten). Ik vries vlees altijd in en dat helpt. graskaas eet ik niet en ook drink ik geen verse weidemelk. Van gesteriliseerde (langhoudbare) melk heb ik geen last.
    Medicijnen gebruik ik al jaren niet vanwege zwangerschappen en borstvoeding geven, maar heb veel medicijnen in mijn kindertijd en pubertijd gebruikt/getest die allemaal niet hielpen. zelfs injecties die nog in een testfase zaten… De enige medicijnen die hielpen zijn jaren geleden uit de handel genomen vanwege te hoge risico’s op bijwerkingen zoals trombose….Als 16-jarige had ik een soort cocktail van medicijnen die ook hielp, maar mijn huisarts wilde het me niet meer voorschrijven vanwege de te zware belasting voor mijn nieren….

  2. […] kan ik weer een keer een banaan eten! In de zomer is een banaan echt een NO GO. Dit komt door het para-berksyndoom. Als je schieuwnierig bent, en graag wilt weten dat dit nu precies inhoud, klik dat op het […]

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021