|

Het vergeten Parijs

Parijs, met zijn toffe winkels en geweldige architectuur, behoort tegenwoordig tot één van de vier grote wereldsteden en wordt beschouwd als het culturele hart van Europa. Maar tot de achttiende eeuw was het een middeleeuwse stad die liever gemeden werd. Kan je je dat nu nog voorstellen?

Parijs in een notendop
Parijs is vernoemd naar een Keltische stam, de Parisii. De Kelten stichtten een nederzetting op het eiland dat wij nu kennen als ‘Île de la Cité’. Parijs was in die tijd een klein vissersdorp. In 55 v. Chr. is de stad veroverd door de Romeinen die de stad Lutetia noemden. In 486 wordt Parijs onderdeel van het rijk van de Franken en zij maken het tot de hoofdstad van hun koninkrijk.

Parijs als culturele metropool
Wat De Medici familie met Florence had in de 15de eeuw, namelijk de behoefte om een culturele wereldstad achter te laten, dat had Napoleon op geheel eigen wijze met het Parijs van de 19de eeuw.
Om meer controle over de Parijzenaren te houden en de stad overzichtelijker te maken werd de hulp van stadsarchitect Haussman ingeroepen om brede avenues te ontwerpen, waarvan de Champs Elysées ééen van de bekendste is. Door de brede boulevards was het voor rebellen tegen het napoleontische regime onmogelijk om barricades op te werpen.

Baron Haussman,zijn hunkering naar symmetrie, voerde niet alleen de opdrachten van Napoleon uit, maar verfraaide Parijs vooral naar zijn eigen visie . Zo verdeelde hij de binnenstad in noord/zuid en annexeerde hij de prachtwijken. Hij creëerde de schelp-achtige spiraal vorm die de 21 arrondissementen van Parijs zoals we het nu kennen omringt. Ook een nieuwe watervoorziening, een gigantisch rioleringssysteem, nieuwe bruggen, een ondergronds kanaal van de Avenue de la République naar de Boulevard Bourdon, het operagebouw en allerlei andere openbare gebouwen horen bij de resultaten van de  prefect Haussmann.

Parijs-opera-2011

Eigenlijk is het verhaal over het leven van Haussman te veelomvattend om in woorden te vangen. Daarom dankzij Charles Marville van Le Figaro magazine de foto`s van het vergeten Parijs!

Posted by on augustus 19 2011. Filed under Infotainment, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Het vergeten Parijs”

  1. Marc van Aemstel

    Wat Nappie met Parijs had, had zijn broertje in mindere mate met veel Nederlandse steden. Assen bijvoorbeeld. Hitler en Speer hadden het weer met Berlijn, ipv parijs plat te gooien wat eerst de bedoeling was, hebben ze dan ook besloten om het intact te laten om het in het niet te laten verbleken bij Welt-Hauptstadt Germania..

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021