|

Hoe bereid je een pompoen?

De herfst is begonnen ze zijn weer massaal in de winkels te vinden. Of misschien heb je er zelf eentje gekweekt in je moestuin. Maar wat moet je ermee? Hoe smaakt het? En hoe kook je het eigenlijk? Airmagazine heeft wat tips voor je op een rij gezet.

Wat zijn pompoenen?

Pompoenen zijn verwant aan meloenen en komkommers. Ze worden al duizenden jaren gegeten als voedzame en gezonde groente, maar in Nederland wordt er nog maar weinig gebruik van gemaakt. Het pompoenvlees is een beetje dradig en zacht. De smaak is wat zoetige, maar werkt goed in hartige gerechten. Pompoenen zitten vol ijzer en foliumzuur, veel vitamine C en A en zit boordevol vezels. Sowieso de moeite waard om een keer te proberen.

halloween-herfst-pompoenHoe kook je pompoen?

Snij de pompoen door de helft.
Binnen is de pompoen hol en die holte is gevuld met slijmerige draden en pompoenzaden. Als je heel efficiënt wilt zijn kun je zaden bewaren en roosteren en na het pellen eten, maar dat is behoorlijk wat werk.

Let goed op met het snijden van een pompoen. De schil is keihard en met een scherp mes snij je jezelf snel in de vingers.

Schep in ieder geval alle slijmerige draden en zaden met een lepel uit de pompoen. De harde schil die je niet met de lepel weggeschraapt krijgt  houd je over.
Snij de twee helften in blokjes van ca 5×5 cm.
Je hoeft de pompoen niet te schillen, de schil wordt door het koken zacht en is gewoon eetbaar.
Doe de stukken pompoen in een grote pan met ruim water en kook ze in 15 minuten beetgaar.

Lees ook: Recept voor lactosevrije pompoensoep

Welke gerechten eet je met pompoen?

Pompoen kun je eigenlijk zowel zoet als hartig gebruiken. Zoet klinkt ons Nederlanders wat raar in de oren, maar de Amerikanen eten elk jaar zoete pompoentaart bij de feestdag Thanksgiving. Denk daarnaast als pompoen in een hartige taart, of in een risotto, een Indiase curry of als een heerlijke soep.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Bewaren

Posted by on oktober 5 2014. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021