Millionaire ’s shortbread met Swiss chocolade
De herfst is begonnen en dat is voor mij een tijd dat ik het fijn vind om te bakken in de keuken. Zo heb ik deze heerlijke millionaire ’s shortbread gemaakt. Met hulp van chocolade van Swiss, eerlijke pure chocolade van Zwitserse kwaliteit. Benieuwd hoe, lees dan verder..
Millionaires Shortbread recept
Millionaire ’s shortbread is een beetje hartig en heerlijk zoet gebak. Ik proefde de versie van François Geurds een tijdje terug bij Lifestyle lab. Je bouwt de traktatie in drie lagen op, met een bodem, een laag caramel en een laag chocolade. En wat zit er nu precies in die drie componenten? Dat vind je hier onder.
Ingrediënten
Bodem:
♥ 180 gr. bloem
♥ 70 gr. suiker
♥ 1 theelepel vanille extract
♥ 100 gr. roomboter
♥ snufje zout
Caramel:
♥ 50 gr. roomboter
♥ 400 gr. zoete, gecondenseerde melk
♥ 4 eetlepels bruine basterdsuiker
Chocolade:
♥ 100 gr. pure chocolade (melk mag ook)
♥ 50 gr. witte chocolade (als je een mooi effect wilt maken)
Bereidingswijze
Okay, we gaan nu een aantal stappen doorlopen. Je doet er eventjes over omdat vrijwel iedere laag tussendoor moet afkoelen, maar het is geen moeilijk recept.Het lastigst vond ik het om de caramel te maken, dit deed ik voor het eerst van mijn leven. Al vond ik mijn millionaire ’s shortbread het nog goed gelukt en smaakte hij goed en zoetig.
♥ Verwarm je oven voor op 180 graden celsius. Straks gaat je bodem hier in.
♥ Snijd de boter in blokjes en meng deze met de bloem, zout, suiker en vanille extract. Kneed dit tot een samenhangende bol deeg.
♥ Beleg een rechthoekig bakblik met bakpapier/aluminiumfolie en druk het deeg erin en verdeel gelijkmatig. Ik heb met een vork enkele keren in het deeg geprikt, dit is om de lucht er goed doorheen te laten terwijl hij in de oven staat.
♥ Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat het deeg goudbruin ziet. Haal uit de vorm dan uit de oven en laat geheel afkoelen.
♥Nu gaan we de caramel maken. Smelt de boter in een steelpan. Voeg hieraan de gecondenseerde melk en de basterdsuiker toe. Verwarm het geheel op een laag vuur totdat alle suiker opgelost is. Zet het vuur dan hoger en klopt met een garde. Breng het aan de kook en laat het 10 – 12 minuten koken terwijl je blijft kloppen. (zeer belangrijk dat je blijft kloppen, anders is de kans groot dat je caramel aanbrandt aan de bodem) De caramel is klaar als hij genoeg is ingedikt.
♥ Haal de pan van het vuur en giet de caramel over de koekbodem heen. Laat het geheel een tot twee uur afkoelen.
♥ Smelt de pure chocolade au bain marie. Als dit geheel gesmolten is verspreid je het over de laag afgekoelde caramel, het moet geheel bedekt zijn met de chocolade.
♥ Als laatste stap smelt je de witte chocolade, ook weer au bain marie. Deze gesmolten chocolade verdeel je in enkele strepen over de vorige laag pure chocolade (die nog zacht is) waarna je met een satéprikker lijntjes trekt tussen de witte en pure chocolade. Zo krijg je een mooi marmer effect. Ook dit alles laat je weer zo’n twee uur afkoelen.
♥ Smullen! Snijd met een scherp mes de millionaire ’s shortbread in kleine stukken. Het is echt een soort snack voor bij de koffie of thee. Niet te groot en in twee happen heb je je stukje vol plezier op.
Het is dus heel wat wachten tussen de lagen door en ik vond de caramel het meeste werk. Maar wat heb ik van mijn millionaire ’s shortbread genoten en ook mijn gasten vonden het heerlijk. Al heb ik wel geleerd dat mijn laagjes wat dunner mogen, maar het smaakte goddelijk! En geef toe, hoe mooi ziet het eruit met dat marmer effect? Misschien bijna te mooi om op te eten. Wat ga jij deze herfst allemaal bakken? En wil je nog meer recepten hier zien, laat dan eens weten welk recept je eens zou willen zien.
Gluten
Het bijzondere aan coeliakie is dat er geen twee mensen dezelfde klachten hebben. Meer informatieMelk
Enkele uitingen van een allergie voor melk zijn maag/darmklachten en benauwdheid. Meer informatie
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!
Ooooooh fijn een receptje! Deze sla ik op! Krijg nu gelijk snackzin (gelukkig ben ik aan het bakken nu).