|

Onderzoek: Aangeschoten door hooikoorts

Heb je hooikoorts dan voel je je soms net alsof je in The Hangover 3 meedoet. Niet zo gek, onderzoekers hebben aangetoond dat de symptomen van hooikoorts de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

drunk-marilynAllergische reactie

Wanneer je zelf allergisch bent herken je vast wel het gevoel watten of wolken in je hoofd te hebben. Je kunt je door een reactie zo slap of afwezig voelen dat het wel lijkt of je in The Hangover 3 meedoet. En guess what? Dat klopt! Maastrichtse onderzoekers hebben voor het eerst bewijs geleverd dat allergie je rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloedt.

Hooikoorts onderzoek

Voor het onderzoek ondergingen twintig  hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen eerst een placebo neusspray toegediend en vervolgens werden met een histaminespray allergische symptomen opgewekt. De proefpersonen kregen hierna een anti-antihistaminicum en daarna werd hun rijvaardigheid opnieuw getest.

Allergie vergelijkbaar met alcohol

Wat bleek; wanneer de mensen symptomen van hooikoorts vertoonden hadden ze een aanzienlijk grotere afwijking op de weg dan wanneer de placebo werd toegediend.
De afwijking was onder bepaalde omstandigheden zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05, vergelijkbaar met de consumptie van twee tot drie glazen alcohol. Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kon de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld.

Advies van artsen en Airmagazine

Projectleider Kremer, die samen met dr. Eric Vuurman en andere onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht het onderzoek heeft uitgevoerd, ziet een belangrijke taak voor artsen weggelegd: “Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven is dat artsen er extra alert op moeten zijn dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico’s van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen.”

Ons advies? Bij alle soorten allergie goed opletten,wij hebben het idee dat ook andersoortige allergische reacties tot een iets te rozig gevoel leiden.
Merk je dat je je het hele voorjaar wat dronken voelt? Kijk eens of immunotherapie iets voor je  is. En check ook onze hooikoortstips!

Dagelijkse gevolgen van hooikoorts

marilynpastelMaar liefst één op de vijf Nederlanders en Belgen hebben last van hooikoorts. De allergische aandoening voor gras- of boompollen kan zorgen voor hele geïrriteerde ogen en slecht zicht, benauwdheid en extreme vermoeidheid. Daarnaast kan hooikoorts er voor zorgen dat je kruisreacties op o.a. appel en kruiden hebt waardoor je in je voedselkeuze wordt beperkt. Hooikoorts kan je dagelijks leven dus echt in de war gooien.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on juli 7 2014. Filed under Featured, Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Onderzoek: Aangeschoten door hooikoorts”

  1. Zo herkenbaar dit. Ik ben vaak uitgeput. Lijk wel een bejaarde.
    Meestal (ik zit nu denk ik al vanaf maart binnen) durf ik niet naar buiten.
    Pas als het regent zie je me op mijn fiets genieten!
    Daar waar de meeste mensen dan weer miepen, hoor je mij niet piepen!

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid