|

Paraberk of paragrassyndroom? Deze smaakmakers mag je wel.

Als je vanwege je allergie voor gras of boompollen allergisch op de meeste kruiden reageert mis je heel wat smaakmakers in je eten.Heb je een allergie voor koriander of Peterselie? Ik zocht voor je uit welke ingrediënten je waarschijnlijk wel mag. Eet smakelijk!

Allergisch voor boompollen of graspollen

Heb je enorme hooikoorts? Dan kan het dat je ook nog eens last hebt van kruisallergie en bijvoorbeeld op tomaten of appels reageert. Dat heet het Paraberk of paragrassyndroom.
Lees meer over het Paraberksyndroom
Heb je heel veel soorten voedselallergie?” Wellicht helpt Nalcrom je

Kruisreactie op peterselie en venkel

Maar met een allergie voor koriander of peterselie kun je wel koken met bijvoorbeeld paprikapoeder, sambal en knoflook.  Ik heb de ingrediënten naar smaaksoort ingedeeld zodat je makkelijk ziet welke je eventueel kunt combineren.rode-ui-allergie

Algemene smaakmakers

Uien
Ui en uienpoeder wordt eigenlijk bij elke smaaksoort wel gebruikt; van Oosterse gerechten tot Zuid-Amerikaanse hapjes. Probeer ook eens hierbinnen te variëren, er zijn genoeg soorten die ook heel verschillend smaken, van de pittigere rode ui tot de zoetere sjalot. en ook bieslook hoort bij de ui-familie!
Knoflook
Hierbij geldt eigenlijk hetzelfde; er zijn legio keukens die vertrouwen op de toegevoegde smaak van knoflook of knoflookpoeder
Chilipoeder
Voor net wat meer pit voeg je chilipoeder toe aan je eten. Een goede toevoeging voor een Oosters of Mediterraans smaakje.

Mediterraanse smaken

Paprikapoeder
Paprikapoeder zegt het eigenlijk al, het is gemaakt van gedroogd paprika’s. Ook lekker voor over je frietjes.
Kappertjes
Kappertjes zijn kleine ingemaakte bloemknopjes. Meestal ingelegd in azijn. Ze voegen een zoute specifieke smaak aan vooral Italiaanse gerechten. Erg lekker op een pizza.
Balsamico
Balsamico is een azijnsoort die van een specifieke druivensoort wordt gemaakt. Erg lekker trouwens ook over aardbeien.eten-kruiden-paraberk-airmagazine

Oosters eten

Gember
Gember is een wortel en geen kruid. Dus ook gemberpoeder zou je goed kunnen gebruiken in Aziatische gerechten.
Citroengras/Sereh
Citroengras is een hele specifieke smaak wat je vaak proeft in Oosterse gerechten. Je kunt de stengels knakken en dan in het gerecht laten trekken, of de citroengras verpulveren en het er dan door doen.
Tamarinde
Tamarinde is een peulvrucht die een zure smaak heeft. Het makkelijkste is om een potje hiervan te kopen bij je toko en er een lepel van door het gerecht te doen.
Kokos
Kokos of kokosmelk is ook altijd een heerlijke toevoeging aan een Aziatisch gerecht. Zo maak je, met een beetje sambal, een soort Indiaas of Thais gerecht zonder koriander.
Soja
Soja kun je op verschillende manieren toevoegen: als ketjap, of als gewone soja saus. Een goede vervanging voor gewoon zout.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on september 26 2014. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021