|

Paracetamol tegen liefdesverdriet

Het paracetamol gebruik onder de jongeren is de laatste jaren enorm gestegen. Logisch als je weet dat de pijnstiller behalve tegen buikkramp en hoofdpijn ook tegen een ongelukkig gevoel blijkt te helpen.

Medicijn tegen liefdesverdriet.

Wat zijn we blij met de uitvinding van paracetamol. Het verzacht je hoofdpijn en laat die buikkramp minder vervelend voelen. Heerlijk! Maar er bestaat nog een andere, misschien wel vervelendere, soort pijn: geestelijke pijn. Zouden we dat ook kunnen verzachten met een pilletje?

Onderzoek in Kentucky

Onderzoekers van de Universiteit van Kentucky vroegen zich dit ook af en besloten het te onderzoeken. Een onderzoeksteam onder leiding van psycholoog C. Nathan DeWall voerden de volgende twee experimenten uit.

Aan het eerste experiment deden er gedurende drie weken 62 gezonde mensen mee. De helft nam 1000 milligram paracetamol per dag en de andere helft nam iedere dag 1000 milligram van een placebo. De proefpersonen wisten zelf niet welke van de twee ze dagelijks innamen. Aan het eind van iedere dag moesten de proefpersonen aangeven hoeveel sociale pijn ze voelden. Bij de proefpersonen die paracetamol hadden ingenomen, werd de sociale pijn na verloop van tijd minder. Bij de proefpersonen die het placebo hadden ingenomen, werd geen verandering waargenomen.

paracetamol-tegen-ongelukkig-gevoelHet tweede experiment zag er hetzelfde uit, maar nu werden er 25 proefpersonen getest en kregen de paracetamolslikkers 2000 milligram paracetamol per dag toegediend. Na drie weken moesten de proefpersonen meedoen aan een computerspel dat sociale pijn opwekte. Ondertussen werden de hersens gescand, en wat bleek? Bij de proefpersonen die gedurende de drie weken paracetamol hadden ingenomen, was het pijnsysteem in het brein veel minder actief dan bij de proefpersonen die het placebo hadden ingenomen!

Link tussen lichamelijke en sociale pijn

Er blijkt dus een overlap te bestaan tussen het systeem in het brein dat op fysieke pijn reageert en het systeem dat op sociale pijn reageert. Een dosis paracetamol kan daarom ook sociale pijn verminderen.

Dus: last van liefdesverdriet, gekwetst door een vriendin of afgewezen bij een sollicitatiegesprek? Neem een paracetamolletje, dat maakt de pijn wat dragelijker! Of  zoek gewoon je toevlucht tot je vrienden, vrolijk jezelf op met feel good series en  films en plan iets leuks om je gedachten af te leiden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on april 20 2013. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...