|

Review YAM glutenvrij brood

Het wordt een mijlpaal genoemd in de wereld van mensen met coeliakie; er is tegenwoordig dagelijks vers glutenvrij brood in de supermarkten van Jumbo en C1000 te verkrijgen. Het nieuwe ligt hem dan voornamelijk in het ‘dagelijks vers in de supermarkt’, want dat maakt het glutenvrije dieet weer nét een stukje makkelijker!

Zonder gluten, lactose, koemelk en ei

Naast dat het Yam brood glutenvrij is, is het ook lactose vrij, koemelk vrij en ei vrij… Let op! In beide broden zit WEL soja!

En verder?

Is het een bron van vezels en gemaakt op basis van gegarandeerd glutenvrij havermeel. Haver is één van de meest gezonde en volwaardige granen ter vervanging van tarwe voor mensen met coeliakie. Echter is haver alléén écht glutenvrij, wanneer er een gecertificeerd logo op zit. Er zijn twee soorten YAM brood verkrijgbaar: licht meerzaden en donker meerzaden.

yam-brood-lactosevrijglutenvrij

Licht en donker meerzaden

Licht meerzaden is een heerlijk luchtig, ‘flexibel’ brood met een neutrale smaak. Je kunt het dubbel vouwen zonder dat het breekt, wat redelijk uniek is voor een glutenvrij brood. Het donker meerzaden brood is even luchtig en ‘flexibel’, maar heeft een wat meer uitgesproken smaak. Ik vind het lekker; het geeft karakter aan het brood, maar je moet er van houden.

De prijs

Glutenvrij brood blijft duur, ook voor een glutenvrij Yam brood betaal je €4,25, wat qua inhoud vergelijkbaar is met een glutenvol halfbrood.

Voedingswaarde per 100 gram Yam licht meerzaden* Yam donker meerzaden* Glutenvol tarwe brood** Glutafin glutenvrij brood**
Energie (kcal) 249 kcal 250 kcal 239 kcal 202 kcal
Vetten 7,0 g 7,3 g 2,3 g 2,0 g
Waarvan verzadigde vetten 0,7 g 0,9 g 0,5 g 0,3
Koolhydraten 36,1 g 36,1 g 45,1 g 42 g
Waarvan suikers 1,8 g 1,9 g 2,0 g 4,9 g
Vezels 6,1 g 6,6 g 5,1 g 7,0 g
Eiwitten 8,0 g 7,5 g 9,5 g 4,0 g

Opvallend is het hoge vet gehalte van YAM brood. Echter is er maar een klein deel van verzadigd vet (=slecht vet), wat betekent dat de vetten verder uit onverzadigde vetten (=gezond vet) bestaan.
Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten komt voornamelijk omdat het brood rijk is aan zaden.
Erg blij word ik van de lage hoeveelheid suikers en het hogere gehalte eiwitten (=meer gelijk aan tarwebrood)
Voor het hoge vezelgehalte van het Glutafin brood heb ik niet echt een verklaring (ik verwacht toegevoegde vezels), maar met het vezelgehalte van het Yambrood ben ik erg tevreden (hoger dan dat van tarwebrood!) zonder toegevoegde vezels.

Conclusie

Een erg lekker en smaakvol brood met een goede voedingswaarde! Dit is een gezond brood voor mensen die glutenvrij moet eten. Zie ook: http://yamglutenvrij.nl/

Bronnen:
*http://yamglutenvrij.nl/
** NEVO-tabel 2006

Beeld: http://yamglutenvrij.nl/

Posted by on maart 11 2014. Filed under Featured, Food, Food news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021