|

Wat is een flexitariër?

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt vandaag weer één van jullie vragen. Vandaag gaat dat over de voordelen van één dag in de week geen vlees eten.

“Wat is een flexitarier?”

Een flexi-wat? Een flexitariër is iemand die minstens één dag in de week geen vlees eet. Met deze ‘definitie’ mag 86% van de Nederlanders zich al een flexitariër noemen. Grote kans dus dat jij een flexitariër bent, zonder dat je dat beseft.

Waarom een flexitariër?

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om flexitariër te worden. Mensen kiezen voor minder vlees en zuivel voor één of meer van de volgende redenen:
De gezondheid. De gemiddelde Nederlander eet meer eiwitten dan aanbevolen. Elke dag vlees is niet noodzakelijk, indien je goede vleesvervangers eet.
Het milieu. 12% Van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de veehouderij.
Dierenwelzijn. De gemiddelde Nederlander eet 522 dieren tijdens zijn/haar leven. Als je minder vlees eet, houd je meer geld over voor duurzaam geproduceerd vlees.
De wereldvoedselverdeling. Wereldwijd wordt een groot deel van de totale vruchtbare landbouwgrond gebruikt voor het verbouwen van veevoer. Als er minder vee nodig is voor ons voedsel, is er ook minder veevoer nodig en blijft er meer landbouwgrond over voor de lokale bevolking.
Variatie in het weekmenu.
De portemonnee. Vlees is best duur, vooral als je graag duurzaam wilt eten.
latartinegourmande

Wat zijn goede vleesvervangers?

Niet alle vleesvervangers zijn geschikt, omdat ze niet alle onmisbare voedingsstoffen uit vlees bevatten, zoals ijzer, vitamine B1 en B12 of ze bevatten juist veel ongezonde stoffen, zoals verzadigd vet. Het is daarom belangrijk dat je varieert met (goede) vleesvervangers.
Goede vleesvervangers: Vis, vegetarische Slager producten/ Vleeschmakers, eieren , GoodBite (merknaam), noten en pinda’s, pitten, peulvruchten (zoals bonen, erwten, kapucijners of linzen), soja, tahin, kikkererwten, tuinbonen, tempé, Tivall (merknaam), tofu (tahoe), Valess (merknaam), Vivera (merknaam).
Onvolwaardige vleesvervangers: Quorn, seitan en kaas.
Daarnaast kunnen sommige vleesvervangers, zoals noten, pinda’s en/of soja,  allergische reacties opwekken.

Flexitarisch kan beter en gezonder zijn

Flexitarisch kan zeker gezond zijn, zolang je voor goede vleesvervangers kiest op je vlees-vrije dag. Daarnaast is het ook absoluut beter voor het milieu, het dierenwelzijn en de wereldvoedselverdeling. Kijk voor meer informatie en lekkere recepten eens op www. http://flexitarier.nl

Beeld: Latartinegourmande.com

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on november 15 2013. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021