|

Wat is histamine?

Histamine en allergie horen bij elkaar.Wat histamine precies is, wat het doet en wat allergie, overgevoeligheid en mestcelen met elkaar te maken hebben leggen we je vandaag uit.

Histamine en allergie

Iedereen heeft histamine in zijn of haar lichaam en het is een stof die veel in ons eten voorkomt. Het is een hormoon dat invloed heeft op de bloedcirculatie. Histamine speelt ook een grote rol bij allergieën. Bij een allergische reactie komt er namelijk een grote hoeveelheid histamine vrij. Deze histamine is afkomstig uit zogeheten mestcellen die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. Bij het vrijkomen van de histamine krijg je last van jeuk, zwellingen,benauwdheid en niezen. Dit kan variëren van een klein bultje en jeuk door een insectenbeet tot anafylactische shock doordat histamine in de bloedbaan terecht komt.

Overgevoelig

allergie-histamine-airmagazineBij een allergie reageert je lichaam eigenlijk overdreven. Het herkent een stof niet en je immuunsysteem probeert dit ‘vreemde’ stofje aan te vallen. Dat doet je lichaam door middel van antistoffen. Deze antistoffen hechten zich vervolgens aan mestcellen. En de mestcellen laten dan bij contact van een allergeen allerlei stofjes vrij waaronder histamine. En deze histamine levert allerlei vervelende gevolgen op. Mestcellen zitten met name in je huid, longen en darmstelsel. Vandaar dat je daar ook het grootste effect van een allergische reactie merkt.

Antihistamine

Als je allergisch bent krijg je vaak als eerste antihistamine voorgeschreven door een huisarts. Antihistamine gaat de werking van je eigen vrijgekomen histamine tegen. Het is in verschillende vormen verkrijgbaar; van een zalfje tegen jeukende bultjes of als tabletje tegen andere reacties als ademnood of darmproblemen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on oktober 31 2012. Filed under Featured, Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...