|

Zeep, zeepvrij en zeepvervangers

Als je ooit de film Fight Club hebt gezien, dan weet je dat een van de hoofdbestanddelen van zeep vet is. Wat natuurlijk best raar is aangezien het je lichaam juist reinigt van vet. En daarom voelt je huid zo droog aan na het gebruiken van ‘gewone’ zeep. Er zijn genoeg zeepvrije producten te vinden, maar wat zit er dan wel in?

Dierlijk of plantaardig vet

En dan is er natuurlijk de vraag: hoe wordt je dan schoon als er geen zeep in zit? Er wordt met de term ‘zeepvrij’ letterlijk bedoeld dat er geen zeep in zit. Zeep wordt dus gemaakt van vet (dierlijk of plantaardig) en dan in combinatie met een basische zout (met een hoge pH-waarde). Zeepvrije producten bevatten ter vervanging hiervan synthetische ingrediënten als reinigingsmiddel. Deze synthetische vervanger heeft dezelfde eigenschap als zeep: het bindt zich aan zowel vet als water waardoor je je schoon wast. Voordeel boven natuurlijke zeep is dat de vervanger veel minder agressief is en je huid minder aantast. De twee meestgebruikte zeepvervangers zijn Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate.

fightclub-zeep-zeepvrij-airmagazine

Check de ingrediënten

Het dat betekent trouwens niet dat producten met het label zeepvrij erop geen verzeepte ingrediënten bevat. En andersom geldt het ook: producten waar niet op staat dat ze zeepvrij zijn, kunnen helemaal geen verzeepte ingrediënten bevatten. Snap jij het nog? Kortom, je kunt er dus niet van op aan wat de marketingafdeling predikt! De enige manier waarop je echt zeker weet dat er geen zeep in zit is door de ingrediëntenlijst te controleren. Nadeel van die lijst is dat er gebruik wordt gemaakt van INCI-namen. INCI-namen de internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten, en dus overal ter wereld hetzelfde. Voordeel is dat de ingrediënten overal ter wereld hetzelfde genoemd worden, nadeel is dat er vaak geen touw aan vast te knopen is.

Als je echt geen zeep wilt in je wash- of douchgel let dan op de ingrediënten in combinatie met Sodium, bijvoorbeeld Sodium Tallow. Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kun je ingrediënten invoeren en zien wat het precies is.

savon-de-marseille

Zeepvrij beter voor je huid?

Het is ook zeker niet gezegd dat als een product geen zeep bevat dat het dan beter voor je huid is. Het ligt namelijk vooral aan de combinatie van ingrediënten.

Posted by on mei 21 2014. Filed under Featured, Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021