|

Coeliakie, glutensensitiviteit en de glutenvrij dieet hype

Glutenvrij eten is hot. Miley Cyrus eet  geen tarwe en rooge en Chelsea Clinton had zelfs een glutenvrije bruidstaart. In het artikel ´Wat is coeliakie´ van Femke Koning werd het al genoemd: de ‘rage’ om glutenvrij te eten. Er worden verschillende groepen glutenvrij-eters onderscheiden. Van afvallers tot patiënten. Ik, als coeliakiepatiënt, ondervind hiervan zowel een voordeel als nadeel.

coeliakie-trendGroepen glutenvrij-eters

Door de Nederlandse Coeliakie Vereniging worden 4 groepen onderscheiden met mensen die glutenvrij eten.

number-1-glitter-silverMensen met coeliakie
Chelsea Clinton heeft Coeliakie en moet verplicht  haar leven lang een strikt glutenvrij dieet volgen. Elk gluutje is schadelijk voor de darmen. De diagnose coeliakie wordt door middel van een bloedonderzoek én darmbiopt gesteld door een Maag-, Lever- en Darmarts.

number-2-glitter-silverMensen met glutensensitiviteit
Ook dit is een erkende ziekte. Bij deze mensen kan de diagnose coeliakie niet worden gesteld, maar voelen zich beduidend gezonder bij het volgen van een glutenvrij dieet. Ook deze diagnose wordt gesteld door een MDL-arts.

number-3-glitter-silverMensen die een beetje een alternatief dieet volgen
Deze mensen hebben zich nooit laten onderzoeken en/of diagnosticeren op coeliakie of glutensensitiviteit, maar voelen zich zelf wel beter bij het volgen van een glutenvrij dieet. Of zij hebben de visie dat gluten vrij eten gezonder is. Het is mogelijk dat deze mensen wel coeliakie of glutensensitiviteit hebben. Door het, soms al jaren, volgen van een glutenvrij dieet is hun, eventueel beschadigde, darmwand al helemaal hersteld, waardoor een eventuele ziekte niet meer gediagnosticeerd kan worden. Indien zij een mogelijke diagnose willen, zullen zij eerst een tijd gluten moeten gaan eten.

Let op! Mocht jij bij deze groep horen en je voelt je echt beter bij een glutenvrij dieet, neem dan contact op met een arts. Indien je één van bovenstaande ziektes hebt en je voert het glutenvrije dieet niet consequent uit, dan is dit heel slecht voor je darmen!

number-4-glitter-silverMensen die willen afvallen
Tot slot is er de groep mensen die denken af te vallen door het glutenvrije dieet. Hier is ook enige tijd geleden een artikel op de site van Elle over verschenen en  in o.a. de Beau Monde in shape special wordt er een paar keer aan gerefeerd. Laat dit in één keer duidelijk zijn: Door het vermijden van GLUTEN val je NIET af! Je
valt wel af doordat je mogelijk minder koolhydraten eet (brood en pasta bevatten gluten), doordat je minder snoept (koekjes en sommige chocola, snoep en drop bevatten gluten) en doordat je onderweg minder makkelijke kan snacken (een patatje, snack of broodje halen kan niet).

soorten-glutenintolerantieVoordeel & nadeel glutenvrij hype

Een voordeel voor coeliakie patiënten is dat de term ‘glutenvrij’ bekender wordt, maar het bijbehorende nadeel is dat het door bijvoorbeeld restaurants minder serieus wordt genomen. Althans, op de vraag of zij bekend zijn met ‘glutenvrij’ zullen zei ‘ja’ antwoorden, maar zij zullen niet allen bekend zijn met de striktheid van coeliakie. Er zal wel een glutenvrij gerecht kunnen worden bereid, maar mogelijk weten ze niet dat het gerecht voor coeliakiepatiënten met geen enkel gluutje in aanraking mag komen. Vraag dit dus altijd goed na!

Gaby is eigenaar van & diëtist bij voedingplusadvies en lid van het diëtisten netwerk ‘Goed Glutenvrij’ van de NCV als gespecialiseerde diëtist.Heb jij een vraag aan haar? Mail dan naar food@airmagazine.nl!
Beeld: theprimlanikitchen

Posted by on juni 5 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid