|

Festival glutenvrij

Het festivalseizoen is in volle gang! Ik ga van Defqon naar Sensation naar Mysteryland, maar als je de hele middag en avond staat te dansen in de zon, moet je ook een keer iets eten. En zie maar eens iets zonder gluten te vinden op een festival… Hier mijn tips!

Glutenvrij eten op dance festivals

Heerlijk vind ik het om in de buitenlucht te genieten van (hardere) dance muziek. Sinds mijn zeventiende ga ik iedere zomer naar festivals. Maar na een paar uur intensief dansen, krijg ik trek. De kraampjes met frikandellen, broodje beenham, tosti’s en pizza’s lonken naar me, maar helaas, dit is allemaal niet glutenvrij. En het laatste waar ik zin in heb, is ziek worden op een festival.

airmagazine-gluten-intolerantie

Doktersverklaring voor Q-dance

Tijdens veel festivals is het verboden om eten mee naar binnen te nemen. Maar als je een dieet moet volgen wil de organisatie (meestal) een uitzondering voor je maken. Ik heb daarom in het verleden een email gestuurd naar Q-dance, de organisator van Defqon en de X-qlusive feesten en ID&T, bekend van Sensation en Mysteryland. Ik stelde hen de vraag wat ik glutenvrij kan eten op hun festival omdat ik begrepen heb dat het verboden is eten mee naar binnen te nemen. Beiden gaven hetzelfde antwoord: Als ik een doktersverklaring mee neem en die aan de beveiliging laat zien dan komt het goed. Ik heb dan de mogelijkheid om eten mee naar binnen te nemen.

Mocht je dus naar een festival gaan en eten mee naar binnen willen nemen, neem dan een doktersverklaring mee. Zo’n verklaring kun je aanvragen bij je huisarts. Hij/zij zal dan een brief opstellen waarin staat dat je op doktersadvies glutenvrij moet eten. Check van tevoren even door een mail te sturen naar de organisatie van het festival dat je wilt bezoeken of zij hetzelfde beleid als Q-dance en ID&T hanteren.

defqon- party-festival-food-tipGlutenvrije festival goodness

Het eten dat ik mee zou nemen naar een festival:
Glutenvrije zelfgemaakte pannenkoeken (recept),  ook lekker om koud te eten
Zakje Snack a Jacks (diverse smaken) te koop in de supermarkt
Glutenvrije boterhammen (recept), besmeer ze met beleg dat goed blijft buiten de koelkast
Glutenvrije wafels, zelfgemaakt (recept) of gekocht in de supermarkt/natuurwinkel
Glutenvrije muffins (recept)

Festival food tips

Ik wil je afraden om smeltende producten met bijvoorbeeld chocolade mee te nemen. Het is vaak warm op een festival en dan blijft er weinig van je eten over. Je kunt je producten in een (gehuurd) kluisje bewaren, zodat je niet de hele dag met je glutenvrije hapjes hoeft rond te lopen. Let er op dat je alleen producten mee neemt die minimaal een dag houdbaar zijn buiten de koelkast en ook met warm weer goed blijven. Het is slim om je eten in bakjes te doen en niet in een zakje, het blijft dan heel en verkruimeld niet.

Natuurlijk kun je op de meeste festivals wel iets glutenvrij’s scoren. Friet is vaak te krijgen, maar vraag wel even na of het niet samen gebakken wordt met de snacks en check of de sauzen glutenvrij zijn, anders moet je die achterwege laten. Ook is er meestal een scala aan fruit te koop en staan er kraampjes die (water)ijs verkopen.

airmagazine-intolerantie-festival

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Posted by on augustus 13 2012. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Festival glutenvrij”

  1. Beste lezers,

    Wij herkennen het probleem dat er bijna tot niks qua glutenvrij en andere allergenenvrije eten plus bier op de meeste festivals verkrijgbaar zijn. Wij proberen daarom festivals te overtuigen. Mochten wij uitgenodigd worden zijn we zeker van de partij.

    Met vriendelijke groet,

    VA Foods

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid