Gluten-, lactose- en koemelkvrij broodbeleg
Lekker beleg zonder gluten, lactose en koemelk voor op brood of om als dipsaus bij je maischips te gebruiken…Het is gemakkelijk en snel te maken en zoveel lekkerder dan kant – en- klare potjes uit de winkel!
Air-proof broodbeleg
Er is natuurlijk wel het een en ander op de markt aan beleg als je
gevoelig bent voor gluten, lactose of koemelk. Het is vooral zaak om goed de
etiketten te lezen. Pindakaas, jam, honing, pure hagelslag, belegen
geitenkaas en sommige vleeswaren zijn in de buurtsuper te koop, maar koop ze alleen als ze van een ingrediëntenlijst voorzien zijn! Daar kun je niet voorzichtig genoeg mee zijn. Wie verwacht bijvoorbeeld in ham nou koemelk of zelfs tarwe? Ik zelf koop originele parmaham, daar zit echts niets schadelijks in, of ik braad zelf een stuk fricandeau dat ik in plakken invries.
In de natuurwinkel zijn voor de nodige variatie ook potjes met smeerseltjes
of pasta’s te krijgen.
Het is net zo veilig, gezond en veel leuker om je broodbeleg smeersels zelf te maken! In schone potjes of afgedekte schaaltjes zijn ze een paar dagen houdbaar in de koelkast. Doe je groentespread op wafels, crackers, of zelfgemaakt brood.
Gluten-, lactose- en koemelkvrije groentenspread
Ingrediënten
♥worteltjes
♥selderie
♥prei
♥ ui
♥ doperwten of sperziebonen
♥ venkel
Alleen of in combinatie
Bereiding
♥ Groenten wassen, schillen, in stukjes snijden en met een bodempje water
opzetten.
♥ Als de groenten gaar zijn pureer je ze.
Tip
Wat erg lekker is, is om ze te kruiden met Herbamare kruidenzout van Dr.Vogel, knoflook en een scheutje extra vierge olijfolie. Of doe er een beetje tomatenpuree of ketchup bij!
Gluten-, lactose- en koemelkvrij beleg; gebakken champignons
Ingrediënten
♥ui
♥half bakje champignons
♥peper
♥zout
♥japanse sojasaus
Bereiding
♥Scheutje olijfolie in de pan
♥ gesneden uitje en half bakje champignons of paddestoelmengsel in stukjes al roerend bakken totdat ze gaar zijn.
♥ Peper, zout, een klein scheutje japanse sojasaus ( Tamari soy sauce van
Saitaku bij AH ) en wat geknipte peterselie toevoegen. Evt. Scheutje
sojaroom.
Tip
Even over soja. Het blijkt, dat mensen, die vanwege een overgevoeligheid voor koemelk overstappen op sojamelkproducten, binnen de kortste keren ook hiervoor een overgevoeligheid ontwikkelen. Dus niet te vaak en te veel gebruiken.
Vergeten groenten : Aardpeerhumus
Ingrediënten
♥250 gram aardpeer
♥ 1/2 stengel bleekselderij
♥ 1 volle eetl. sesampasta
♥ 3eetl. citroensap
♥ 1teen knoflook
♥ 1 volle theel. komijnpoeder
♥ 1 scheut olijfolie
♥ Peper en zout
Bereiding
♥ Groenten wassen en in stukken snijden.
♥ Met bodem water opzetten. 10min.
laten koken.
♥Afgieten. Vocht bewaren. iets af laten koelen.
♥Dan met overige ingrediënten in de blender. Pureren. E.v.t nog wat kookvocht toevoegen, als het mengsel te droog is. Proeven of het op jouw smaak is, anders nog wat van de smaakmakers toevoegen.
Tip
Dit recept kan ook met pastinaak gemaakt worden. Wel eerst even schillen! En zonder de stengel bleekselderij.
Eet smakelijk en laat eens weten of je het lekker vindt!