|

Glutenvrij en koemelkvrij brood recept

recepten-glutenvrij-koemelkvrij-voedselallergie
Mijn voedingspatroon  is er een zonder koemelk, gluten en gist. Na 25 jaar uitproberen heb een hoop recepten en producten verzameld die voor mij het beste werken en vanaf vandaag deel ik er iedere twee weken een met je!

Overgevoelig
Toen ik pak hem beet zo’n 25 jaar geleden te horen kreeg, dat ik overgevoelig reageer op bepaalde voedingsmiddelen, wist ik zo gauw niet wat ik ter vervanging kon nemen. In mijn geval kan ik geen tarwe, rogge, haver en gerst eten. Ook geen koemelk, gist en citrusfruit. Mijn darmen gaan dan opspelen en ik word er heel erg moe van. Behalve, dat ik deze niet meer eet, heb ik er ook voor gekozen om  ter ontlasting van mijn darmen weinig vet en suiker te gebruiken. Ook E-nummers vermijd ik. En ik kies zo veel mogelijk voor biologische producten. Herken je jezelf hierin, dan heb je misschien wat aan mijn recepten.

koken-met-coeliakieBrood als basis
Vandaag wil ik beginnen met de basis van ons eten: brood. Wanneer je wafels ( rijst, boekweit, quinoa en mais ) af wilt wisselen of je bent geen ster met de brood-bakmachine, dan moet je één van mijn recepten eens proberen. Een kind kan de was doen. Vandaag:  Meergranen brood ( met bakpoeder). Een recept uit het kookboek “Op een laag pitje”.

Meergranen brood, gluten- en koemelkvrij

Ingrediënten
♥2 koppen boekweitmeel (of 1 kop meel en 1 kop boekweitvlokken voor de nodige vezels)
♥ 1 kop maismeel
♥ 1 kop rijstemeel (in totaal ongeveer 400 gram meel, te koop bij de natuurvoedingswinkel)
♥ 1 theelepel zout
♥ 3-4 eetlepel plantaardige olie of 40 gram koemelkvrije margarine.
♥ Evt. beetje citroensap
♥ 2 theelepel (wijnsteen)-bakpoeder ( natuurvoedingswinkel)
♥ 1 theelepel zuiveringszout. (“gimborn”bij de drogist te koop)
♥ Iets minder dan 2 koppen mineraalwater met koolzuur.

Benodigdheden
♥ beslagkom
♥ bakblik ( een zwarte cakevorm)
♥ bakpapier
♥ Zeef en houten roerspaan.
♥ Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
♥ Verwarm de oven op 200graden C.

Bereiding
♥ Doe al het meel door een zeef, voeg zout, olie of margarine en citroensap toe.
♥ Roer met een houten spatel door elkaar.
♥ Voeg wijnsteenpoeder en zuiveringszout toe en roer nogmaals.
♥ Dan zoveel water toevoegen, dat een dik cakebeslag ontstaat. Niet te lang roeren.
♥ Doe het bakpapier in de bakvorm, zo dat het iets over de rand uitsteekt.
♥ Doe het deeg in de bakvorm.
♥ Strijk het deeg glad en geef met een mes een snee in de lengte van het brood en giet hier wat olie op.
♥Plaats het blik in de voorverwarmde oven op de tweede richel van onderaf samen met een schaaltje water.
♥Bak het brood in ongeveer 35 min. gaar ( als een satéprikker er droog uitkomt).

Het lekkerst is het om het direct te eten, zo niet dan per plak invriezen.

Je kunt variëren met bijvoorbeeld quinoavlokken, rijstvlokken, minder boekweit , meer rijst e. d. ,als de hoeveelheid maar 400 gram blijft. Ook kun je nog een handje zonnebloempitten toevoegen.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on januari 27 2012. Filed under Food, Recepten. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

6 Comments for “Glutenvrij en koemelkvrij brood recept”

  1. Hi wat leuk om weer eens een allergie gerelateerde post voorbij te zien komen. Zelf leef ik ook al 21 jaar met een koemelk- & kippeneieiwit allergie dus het komt me bekend voor. Jij gebruikt zeker de toevoeging van mineraalwater met koolzuur in plaats van eieren? :)
    Groetjes, Lisanne

    • Hoi Lisanne,
      Fijn, dat je het recept kunt gebruiken. Ik gebruik inderdaad koolzuurrijk water in combinatie met de rijsmiddelen in plaats van eieren. Als je deze ingredienten samenvoegt gaat het in je beslag bruisen, de kunst is om dan zeer snel te werken en de bubbels in het beslag opgesloten raken en niet verloren gaan. Succes, Ank

  2. Weet je van het bestaan van eivervangers? Is een poeder waar je 1 theelepel van toevoegt met 2 lepels water & dan is je beslag net ietsje voller vergeleken met koolzuur :)

  3. Hallo Ank,

    Vraagje weet jij misschien ook waar of heb je een recept voor paaseitjes .
    Wij hebben een kleikind die een gluten en koemelk allergie heeft en zo
    graag ook paaseitjes wil.
    Vast bedankt Ineke

  4. Hallo Ineke,
    Het is zeker wel mogelijk om zakjes pure paaseitjes te kopen in de supermarkt. Deze zijn gemaakt van suiker, cacaomassa, cacaoboter, sojalecithine en vanillearoma. Daar zit dus geen melk en gluten in. Ik zou ze dus niet los kopen bij de chocolaterie of de bakker, omdat er dan geen ingredientenlijst bijzit.

    Succes,Ank

Leave a Reply

Recently Commented

  • daphne: Ik vind die Bohème en de Delicious mooi!
  • Fleur: Welke jij? Ik kom bij Dr Phaff in het Maasstad in Rotterdam. Heb je dan echt losse...
  • martin: Ik weet dat dit bericht aardig oud is, maar ik vraag me toch of bij welke allergoloog jij...
  • Sonja: Ooooooh ik doe mee!
  • Iris: Nice! :)
  • Sonja: Zo herkenbaar dit. Ik ben vaak uitgeput. Lijk wel een bejaarde. Meestal (ik zit nu denk ik...
  • philomeen: ja, ook ik hebal jaren last van hooikoorts enb allergieën: vooral van parfum en...