|

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt vandaag weer één van jullie vragen. Vandaag vertelt ze je alles over gezonde tussendoortjes en laat ze je zien hoe je gezond snacken voor je kind leuker maakt.

“Hoeveel mag ik, of mijn kind, aan tussendoortjes?”

De feestdagen zijn voorbij, tijd om weer wat beter op je voeding te gaan letten. Of wat hipper gezegt: ‘tijd om weer in balans te komen’. Ook dan kun je af en toe best wat lekkers tussendoor eten. Maar hoeveel mag je dan eigenlijk?

kirsten-reese-food-picsGezonde basis

Zorg dat de basis gezond is. Een paar boterhammen met gezond beleg; melkproducten (of vervanging); wat vlees, vis of vervanging; 2-3 stuks fruit en veel groente. Daarnaast is het belangrijk om met gezond vet te bakken en op je boterham te smeren . Tot slot moet je natuurlijk voldoende drinken.

Hoeveel tussendoortjes mag je?

Naast deze basis, kun je best af en toe wat extra’s tussendoor nemen. Hoeveel je tussendoor kunt eten, hangt af van hoe ‘slim’ je kiest, zie hiervoor de keuze tabel  van het voedingscentrum. Hier vind je ook slimme keuzes voor ‘de basis’. Daarnaast hangt de hoeveelheid extra’s natuurlijk ook af van je leeftijd en geslacht. Een jong kind heeft minder ruimte in zijn voedingspatroon voor extra’s dan een volwassene. Dit komt doordat kinderen vooral veel gezonde voedingsstoffen nodig hebben om te groeien (in de lengte, niet in de breedte!), zich te ontwikkelen en te leren. Daardoor houden ze minder ruimte over voor tussendoortjes. Mannen kunnen over het algemeen meer extra’s eten dan vrouwen. In de tabel hieronder staat aangegeven hoeveel calorieën je maximaal per dag aan extra’s kunt besteden, naast je gezonde basis. (bron: voedingscentrum).

Leeftijd   Mannen  Vrouwen
1-3 jaar  100  100
4-8 jaar  200  200
9-13 jaar  300  200
14-18 jaar  400  300
19-50 jaar  400  300
51-70 jaar  300  200
71 jaar en ouder  200  100

De calorie checker is een handige tool om te checken hoeveel calorieën jou tussendoortje bevat.

leuke-snacks-tussendoortjes

Kinderen en extra’s

Voor een volwassene klinkt bovenstaand vrij logisch, maar hoe leg je je kind uit wat verantwoord snoepen is? Ellen, student pedagogische wetenschappen, vindt het vooral belangrijk dat het goed wordt uitgelegd aan het kind. Volgens Ellen is het ook belangrijk om niet teveel nadruk te leggen op de negatieve gevolgen van teveel snoepen, maar juist op de positieve gevolgen van gezond eten. Tip van Ellen: maak bijvoorbeeld eens, samen met je kind(!), een leuk gezichtje van verschillende stukjes fruit.

gezonde-leuke-snacks-kinderen

tussendoortjes-kinderen-fruit

fruit-gezicht-kinderen

Op zoek naar meer inspiratie voor de leukst opgemaakte gezonde bordjes voor je kind? Check onze Pinterest Airmagazine pagina.

Beeld: Vrouwonline, Jill Dubien

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on januari 11 2014. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021