|

Lijst met belangrijkste allergenen en kruisreacties bij allergie

Als je hooikoorts hebt is de kans groot dat je ook allergisch reageert op voedsel dat qua eiwitstructuur lijkt op bepaalde pollen. Zo zijn veel hooikoorts patiënten allergisch voor appel. Lees hier onder alles over  kruisreacties die er kunnen ontstaan, leer meer over de allergische reacties die er zijn  en doe er je voordeel mee!

Appel
Herkomst: Behoort tot de familie van de rozen net als de: aardbei, amandel, abrikoos, appel, braam, dauwbraam, framboos, kers, kweepeer, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bes.
Vaak gebruikt in: Verschillende soorten vruchtensap, fruitsalades, tuttifrutti,  yoghurts,  appelmoes,cake, pastei en andere gebakjes.
Reactie kan zijn: jeuk in de mond, die doortrekt naar de oren, heesheid, zwelling van lippen, tong en huig. De symptomen worden meestal samengevat onder de term ‘orale allergie syndroom’.
Bijzonderheden: Komt vaak voor bij hooikoortspatienten
Graspollen, Berkenpollen Timothee.

——————————————————————————————————

Ei
Herkomst:
Ei van kip, gans, eend of kwartel.
Vaak gebruikt in: cakes, koekjes, mayonaise.

Reactie kan zijn: Jeuk van en in de mond en de heug, gevolgd door neteluitbarsting (urticaria), braken, Rhinoconjunctivitis, astma en in zeldzame gevallen anafylaxis. Verergering van al aanwezig eczeem. Bijzonderheden: De ei-allergie is één van de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen. Maar meer dan de helft van de allergische kinderen ontgroeit deze allergie. Wanneer een kind  ei- allergie heeft is de  kans erg groot dat het  astma en  inhalatieallergie ontwikkelt.
Kruisreacties:-

————————————————————————————————–

Glutamaat
Herkomst: Werd oorspronkelijk uit zeewier gemaakt, maar tegenwoordig wordt  uit glutaminezuur gewonnen.
Vaak gebruikt in:
de Chinese en Japanse keuken. Kom  van nature voor in tomaten,gefermenteerde sojaproducten, oude kaas, gistextract, paddenstoelen, Parmezaanse kaas, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas. De synthetische versie wordt veel gebruikt in vleesproducten zoals worst, zoutjes, drinkbouillons.
Reactie kan zijn:.-
Bijzonderheden: Ook bekend onder de naam MSG of Ve- tsin op verpakkingen te vinden als  E-nummer 621.

————————————————————————————————–
Gluten
Herkomst: Gluten allergie of intolerantie = niet hetzelfde. Allergie is erfelijk bepaald en een auto immuun ziekte. Intolerantie is een gevoelige reactie waarbij het immuun systeem niet betrokken is) wordt veroorzaakt door een eiwit dat in tarwe en andere graangewassen zoals gerst, rogge, spelt en kamut en producten op basis van deze granen zit.
Vaak gebruikt in: Brood, beschuit, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Ook komt gluten voor in soepen, sauzen, bouillon, diverse snoepjes en ijssoorten, doordat een graanproduct als bindmiddel is gebruikt.
Reactie kan zijn:
Symptomen van de maag/de darm (diarree, misselijkheid, buikpijn en braken).
Bijzonderheden: In non food als tandpasta voor rokers en knutselmaterialen kunnen ook gluten zitten. De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft er een folder over uitgebracht.

————————————————————————————————–
Kervel

Herkomst: schermbloemenfamilie net als anijs,selderij, dille, karwij(kummel), koriander (ketoembar),venkel, peterselie, pastinaak en wortel.
Vaak gebruikt in: dressings, sauzen, soep en salades.
Reactie kan zijn: Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte.
Bijzonderheden: Mogelijke kruisreactie op bijvoetpollen.

————————————————————————————————–
Kiwi
Herkomst: oorspronkelijk uit China.
Vaak gebruikt in: smoothies, fruithapjes, fruitsappen, fruitsalades  en garnering.  
Reactie kan zijn: Zwellingen en/of irritatie van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte.
Bijzonderheden:Kan een kruisreactie zijn maar is niet noodzakelijk

————————————————————————————————–

Kleurstof
Herkomst:
Kunnen natuurlijk of synthetisch zijn.
Vaak gebruikt in: allerlei levensmiddelen.
Reactie kan zijn: de daadwerkelijke invloed van kleurstoffen is lastig aan te tonen. Wel is uit onderzoek gebleken dat sommige synthetische kleurstoffen uit de Azo groep (tartrazine) asmatische reacties opwekken. Dit is echter niet bij iedereen het geval.
Bijzonderheden: Kleurstoffen zijn herkenbaar aan het E- nummer in de reeks E100-199 dat meestal op de verpakking vermeld wordt. De allergische reactie wordt echter niet met zekerheid door een E nummer veroorzaakt maar wellicht eerder door de eiwitten uit een bepaald product.
——————————————————————————————————-
Koriander

Herkomst: schermbloemenfamilie net als anijs,selderij,venkel, dille, karwij(kummel), venkel, peterselie, pastinaak en wortel. Selderij, dille, karwij(kummel), peterselie, venkel , pastinaak en wortel.
Vaak gebruikt in: sauzen, dressings, marinades en kerrie.
Reactie kan zijn: Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte.
Bijzonderheden: Ook bekend onder de namen”chinese  peterselie”, ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’.
Kruisreacties: Bijvoetpollen.

———————————————————————————————————-
Melk

Herkomst:
Koe, geit of schaap.
Vaak gebruikt in: Zuivelproducten, aardappelpuree (instant), producten met additieven en aroma’s, margarine, halvarine, bak- en braadvet, brood,  groenten à la crème,  kant-en-klare maaltijden, pizza, koek, gebak, cake, koffiecreamer, koffiemelkpoeder, kruidenmixen, kwark, mayonaise, pannenkoeken, flensjes, poffertjes, salades , sauzen, dressing, slagroom, snacks, snoep, chocolade, soepen, bouillon, vla, vlees(waren), worst, weidranken zoals Rivella, zoutjes, chips, kroepoek. brood, graangewassen, deegwaren en vitamine en minerale tabletten.
De proteïnen van melk worden vaak gebruikt als ingrediënten in schoonheidsmiddelen en geneesmiddelen. Deze producten kunnen ook allergische reacties in melkallergische patiënten veroorzaken.
Reactie kan zijn: Eczeem, netelroos, maag/darmklachten, symptomen van de luchtwegen,  anafylactische schok.
Bijzonderheden: Rond 50-80% van melk allergische zuigelingen ontwikkelt inhalatieallergieën vóór de puberteit, in het bijzonder wanneer hun familie een geschiedenis van allergische ziekten heeft.
Kruisreacties: sojamelk, rundvlees.
———————————————————————————————————-

Noten
Herkomst:
walnoot, hazelnoot, cashew, pistache, amandel, pecan, macadamia, paranoot, roze peper.
Vaak gebruikt in: Koekjes, ontbijtgranen, confituren, chocolade, cake, taarten, hartige snacks, ijsjes, mayonaise, dressing, margarine, bakvet, blikjes sardines of tonijn.
Reactie kan zijn: Kan klachten geven als jeuk in de mond, die doortrekt naar de oren, heesheid, zwelling van lippen, tong en huig. De symptomen worden meestal samengevat onder de term ‘orale allergie syndroom’.
Bijzonderheden: noten, in het bijzonder walnoot, zijn één van de meest voorkomende oorzaken van voedselallergie.
Kruisreacties: Berkstuifmeel.

———————————————————————————————————
Peterselie

Herkomst:
schermbloemenfamilie net als anijs, kervel, selderij, dille, karwij(kummel), koriander (ketoembar), venkel, pastinaak en wortel.
Vaak gebruikt in: Bijna alles. Van kruidenmixen tot viscuisine en van kroket tot pastasaus. Dressings, sauzen, soep en salades, kruidenboter.
Reactie kan zijn: Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte. Kortademigheid.
Bijzonderheden:-
Kruisreacties: Mogelijk op bijvoetpollen.
———————————————————————————————————-

Pinda
Herkomst: Behoort tot de vlinderbloemfamilie net als bonen, sojabonen, linzen, erwten, sojabonen, carobe, alfalfa, guar, tragacanth, fenegriek en senna.
Vaak gebruikt in: arachideolie,  arachidemeel,  natuurlijk aroma ,  plantaardige olie (zonder precisering van de plantaardige oorsprong) ,  gehydrogeneerde plantaardige olie (zonder precisering van de plantaardige oorsprong) , vetstof/plantaardige vetstof (zonder precisering van de plantaardige oorsprong),pindakaas, koekjes, ontbijtgranen,  jam, chocolade,cake, taarten, hartige snacks, ijsjes, satésaus, mayonaise, dressing.
Reactie kan zijn: Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok.
Bijzonderheden:
Ook in voedingsmiddelen te vonden onder de volgende namen: arachide, arachidenoten, apenoten, aardnoten, grondnoten, groundnut Kruisreacties: graspollen

———————————————————————————————————-
Schelp- en schaaldieren
Herkomst:
Slakken, inktvissen, schelpen, kreeften, garnalen, krabben.
Vaak gebruikt in: Vissoep,pizza.
Reactie kan zijn:
Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok. Bijzonderheden:Schaaldieren staan op de derde plaats als het gaat om fatale anafylactische schocks.
Kruisreacties: Stofmijten, kakkerlakken ook veroorzaken, en chironomid (gebruikt als vissenvoedsel).

——————————————————————————————————–
Selderij

Herkomst: schermbloemenfamilie net als anijs, kervel, peterselie, dille, karwij(kummel), koriander (ketoembar), venkel, pastinaak en wortel.
Vaak gebruikt in: Bijna alle dressings, sauzen, soepen, kruidenboter.
Reactie kan zijn:
Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok.
Bijzonderheden:-
Kruisreacties:
Bijvoetpollen, berkenpollen, timothee, graspollen.
——————————————————————————————————–
Sesam

Herkomst:
Behoort tot de familie van Tweezaadlobbigen.
Vaak gebruikt in: Brood, olie, dressing, Tahini (ook wel “Tahin” of “Tahina”), humus, halva, de Japanse keuken.
Reactie kan zijn:Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok. Bijzonderheden:-
Kruisreacties:-

————————————————————————————————————
Sojabonen

Herkomst: behoort tot de vlinderbloemenfamilie net als pinda’s, bonen, linzen, erwten, carobe, alfalfa, guar, tragacanth, fenegriek en senna. Eiwitten uit soja behoren tot de allergenen.
Vaak gebruikt in:tofoe, tempeh, sojasaus, sojamelk en sojaolie. Reactie kan zijn:Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische shok.
Bijzonderheden:-
Kruisreacties
: pinda’s, erwten, lima bonen, snijbonen, tarwe, rogge en gerst.Berkenpollen.

————————————————————————————————————
Steenvruchten

Herkomst: behoort tot de familie van de rozen net als de aardbei, amandel, abrikoos, appel, braam, dauwbraam, framboos, kers, kweepeer, nectarine, peer, perzik, pruim, zwarte bes.
Vaak gebruikt in: fruitsalades, gebak, compôte, yoghurt, ontbijtgranen, sap.
Reactie kan zijn:
Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok.
Bijzonderheden:-
Kruisreacties:
Berkenpollen

—————————————————————————————————————
Sulfiet

Herkomst:
Sulfieten zijn zouten die gebruikt worden als conserveringsmiddel. Je herkent sulfiet aan de E-nummers E220 t/m E228.
Vaak gebruikt in: geconserveerd eten en wijn.
Reactie kan zijn: Ademhalingsmoeilijkheden bij astmapatiënten. Er zijn veel uiteenlopende klachten, zoals misselijkheid, diarree en huiduitslag. Bijzonderheden: Overgevoeligheid voor sulfiet is een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Mensen met een allergie voor Aspirine hebben een verhoogd risico op een anafylactische schok. Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten.
Kruisreacties: Aspirine.
————————————————————————————————————–

Tomaat

Herkomst: behoort tot de nachtschadefamilie net als de aardappel, antroewa,  aubergine, paprika.
Vaak gebruikt in: tomatenpuree, tomatensoep, pastasaus, salades. Reactie kan zijn:Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok. Bijzonderheden:-
Kruisreacties:
Graspollen

————————————————————————————————————-
Vis

Herkomst:
Alle soorten vis.
Vaak gebruikt in:
surimi, vismeel, dierlijk vet, leverpastei, worst, krabsalade, sushi, oestersaus, Worcestershiresaus, Caesar salade, tapenade, pizza, gelatine.
Reactie kan zijn:Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok.

————————————————————————————————————-
Wortel

Herkomst:
schermbloemenfamilie net als anijs, kervel, peterselie, dille, karwij, koriander , venkel , pastinaak en selderij. Vaak gebruikt in:salades, soep. Reactie kan zijn:Zwellingen van de oogleden, lippen en soms van de slijmvliezen van mond- en keelholte, kortademigheid, anafylactische schok. Bijzonderheden:-
Kruisreacties:
Bijvoetpollen, berkenpollen, timothee,  graspollen.

————————————————————————————————————-
 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief! 

Posted by on augustus 18 2010. Filed under Airproof, Food. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Lijst met belangrijkste allergenen en kruisreacties bij allergie”

  1. Wat een leerzaam artikel. Ik heb er veel van opgestoken.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021