|

Paleo dieet vs de schijf van vijf

Is smartfood gezonder dan “gewoon” eten?   Wat is fijn en voedzaam om te eten als je het benauwd hebt? Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten. Vandaag praat ze met Henri Penners,die tijdens zijn opleiding Voeding & Diëtetiek onderzoek deed naar Paleo.

“Is het paleo dieet echt zo gezond?”

Voor deze vraag interviewde ik Henri Penners. Henri is een oud studiegenoot van mij van de opleiding Voeding & Diëtetiek. Hij studeerde af met een onderzoek naar het paleo dieet en dus is hij de perfecte persoon om vragen aan te stellen over het paleo dieet. Zoals je hieronder leest heeft hij zijn eigen personal training bedrijf, genaamd Inner Strength, waarbij hij naast sporttraining ook voedingsadvies geeft. Henri kan je helpen om in shape te komen, fitter te worden, te ontstressen of gewoon de stok achter de deur te zijn om te gaan sporten. Benieuwd naar zijn diensten? Check: http://www.inner-strengthpt.com/

Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Henri Penners, ik ben sportondernemer en eigenaar van het personal training bedrijf Inner Strength. Ik bied vanuit mijn bedrijf personal trainingen, kickbokstrainingen en voedingsadviezen aan. In 2013 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast heb ik tijdens mijn HBO-opleiding verschillende cursussen gevolgd zoals Personal Hormonal Profiling, Kettlebell trainer, Personal Trainer en Sportpsychologie.

onderzoek-afstuderen-paleo

Je bent afgestudeerd met een onderzoek naar het paleo dieet, kun je kort en krachtig uitleggen wat het paleo dieet in houdt en voor wie het is bedoeld?
Het paleo dieet gaat terug naar het voedingspatroon van de oermens en schrapt zuivel, graanproducten en peulvruchten uit de voeding. Deze productgroepen worden vervangen door mager vlees, groente, fruit en noten. Het paleo dieet is bedoeld voor mensen die willen afslanken en gezonder willen leven.

Wat heb je precies onderzocht en wat kwam eruit?
We hebben de effectiviteit van het paleo dieet en de schijf van vijf om af te slanken met elkaar vergeleken. Dit hield concreet in dat de onderzoeksgroep in tweeën is gedeeld en groep 1 acht weken lang het paleo dieet ging volgen en groep 2 acht weken lang de schijf van vijf. Het resultaat na 8 weken onderzoek was dat beide groepen significant waren afgeslankt, maar dat er geen significant verschil was tussen de twee groepen. Het paleo dieet is dus niet effectiever om af te slanken dan de schijf van vijf.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van het paleo dieet?
De voordelen zijn dat door het schrappen van vooral graanproducten er veel meer ruimte is voor onbewerkte en verse producten die rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels zoals groente en fruit. Hierdoor stijgt de inname van groente en fruit en voelen de volgers van het dieet zich beter/gezonder. Nadeel van het paleo dieet is dat het niet geschikt is voor vegetariërs aangezien een belangrijk deel van de voeding bestaat uit vlees, vis of ei. Daarnaast zijn er verschillende productgroepen niet toegestaan en is het lastig vol te houden voor mensen die houden van brood of melk (producten die in Nederland in grote mate worden geconsumeerd).

Lezers van airmagazine hebben vaak longziekten, astma en/of andere voedselallergieën. Is het paleo dieet voor hen geschikt?
Het dieet biedt voordelen voor iedereen ongeacht ziekten of aandoeningen en is ook geschikt voor mensen met longziekten of allergieën. Het paleo dieet bevat veel minder allergenen (uit bijv. melk of brood) en veel meer onbewerkte en verse producten dan het reguliere Nederlandse voedingspatroon (Schijf van vijf).

harmnl-paleo-dieet

 Je hebt je eigen Personal Training bedrijf; Inner Strength, waarbij je naast Personal Training ook voedingsadvies geeft. Wat raad je je klanten aan? Het paleo dieet, richtlijnen goede voeding volgens de schijf van vijf of iets anders?
Het voedingsadvies van Inner Strength is een combinatie van de beste elementen van het paleo dieet en die van de schijf van vijf. Het specifieke advies verschilt per persoon maar het bevat over het algemeen weinig tot geen brood, wel zuivelproducten (kwark en yoghurt) en veel groente en fruit.

Vind jij het paleo dieet echt zo gezond? Is het voor iedereen geschikt?
Ik vind het paleo dieet zeker gezond maar er moet met een nuchtere blik naar worden gekeken. Achter het paleo dieet zit een hele goede marketing, maar voedingskundig zitten er enkele gaten in het verhaal. Zuivel en brood passen namelijk in bepaalde mate ook prima in een gezond voedingspatroon. De kracht van het paleo dieet zit vooral in de hoge inname van verse groente, fruit en andere onbewerkte producten. Hiermee wordt een goede bijdrage geleverd aan de gezondheid van de volgers van het dieet.

Voor meer informatie over het paleo dieet lees je het boek van dr. Loren Cordain “The Paleo Diet” uit 2011. Loren Cordain is de grondlegger van het paleo dieet.

Foto’s: Harm van der Hoff.

Posted by on augustus 7 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Comments for “Paleo dieet vs de schijf van vijf”

 1. Interessant. Momenteel ben ik het boek de ‘voedselzandloper’ aan het lezen, welke een ander alternatief biedt dan de schijf van 5. Ik heb meerdere malen gelezen/gehoord dat de schijf van 5 achterhaald is en niet goed zou zijn voor het lichaam. Heeft Henri deze geluiden tevens gehoord? En wat is zijn visie hier op?

  • Hi!
   De schijf van vijf bestaat uit:
   - Groente en fruit
   - Vlees, vis, peulvruchten of vervanger en melk
   - Vet voor op brood/bereiding
   - Brood, pasta, aardappel en rijst.
   Zoals Henri al zei, in bepaalde mate passen ook brood en zuivel prima in een gezond voedingspatroon. En ook met de andere componenten is op zich niks mis. Het zit hem alleen in de hoeveelheden die je van elke component neemt en dat is per persoon verschillend. Sport en/of beweeg je veel? Dan kan je meer koolhydraten eten dan iemand die de hele dag stil zit etc.
   Ook de voedselzandloper is een goed boek. Blijf met een kritisch oog kijken naar alles wat geschreven wordt over voeding en probeer datgene er uit te halen wat voor jou het beste is!
   Groetjes Gaby

 2. Bedankt voor je reactie. Ik denk dat een gezond voedingspatroon een kwestie is van observeren waar je lichaam goed/slecht op reageert. Voor de 1 kan dit zijn het eten van brood en pasta, terwijl dit voor een ander funest is. Veel lezen, uitproberen, maar inderdaad ook eruit halen wat voor mij positief werkt, is een zeer goede tip.

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid