|

Soja, sojalecithine en allergie

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten.Wat kun je beter niet eten? Is glutenvrij eten een goede manier om af te vallen? Lees vandaag over soja allergie, hoe je soja op etiketten kunt herkennen en waarom soja zo veel gebruikt wordt.

“Waarom zit er overal soja in?”

airmagazine-dietiste-sojaWat is soja?

Soja is een van de oudste Chinese landbouwgewassen en in het verre oosten vormt het al meer dan duizend jaar een belangrijk bestanddeel van de voeding. De sojaboon is een peulvrucht, net zoals bruine bonen, linzen en kapucijners. Soja is een belangrijke bron van eiwitten en daardoor veel gebruikt als vleesvervanger.

Waarom wordt soja in voedingsmiddelen gebruikt?

Soja is meer dan een vleesvervanger; sojabonen zijn heel veelzijdig. Je kunt ze in zijn geheel (gekookt) eten, maar ze worden vooral verwerkt tot producten als sojamelk, tofu, tempeh, miso en sojasaus.
Daarnaast wordt soja in de voedingsmiddelenindustrie ook gebruikt als bindmiddel in de meeste sauzen, gebak, bijna alle chocolade,  brood, soep en meer. Een ander antwoord op de vraag is er dan ook niet; het is simpelweg een goed werkend, goed verkrijgbaar en goed geprijsd bindmiddel. Je herkent het op de etiketten als sojalecithine.

Maar wat als je een allergie hebt voor soja?Kikimi_Bild1_06

Als je een allergie voor soja hebt, dan heb je een overgevoeligheid voor de eiwitten uit soja. Deze overgevoeligheid kun je sneller ontwikkelen wanneer je al op heel jonge leeftijd begint met sojamelk. Dus voor alle (aankomende) moeders; wacht met het geven van sojamelk, zéker als je zelf een allergie voor soja hebt. Er zijn genoeg alternatieven; borstvoeding, koemelk, geitenmelk, amandelmelk, rijstemelk of hypo- allergene melk.

Helaas zal je met een soja-allergie ALTIJD goed de ingrediëntenlijsten moeten lezen en ALTIJD goed navraag moeten doen als je buitenshuis eet. Probeer zo min mogelijk kant- en- klaar te eten. Dat is sowieso gezonder en je hebt minder kans om toch onverwachts soja binnen te krijgen.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juli 1 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Soja, sojalecithine en allergie”

 1. Na een heftige reactie op een soja toetje, ( buik opgeblazen en heel erg misselijk), weet ik dat ik soja slecht verdraag. Ik probeer het te vermijden want heb het gevoel dat mijn buik- en darmproblemen er mede door veroorzaakt worden.
  Maar zoals hierboven al staat, soja zit bijna in alles.
  Ik lees alle ingrediëntenlijsten, vooral dat het ook in bijna alle soorten brood zit, vind ik heel erg vervelend.
  Is er een lijst met welke levensmiddelen zeker sojavrij zijn.

 2. Hoi Ineke,

  Je kunt bij het voedingscentrum een lijst downloaden of een boekje bestellen met producten waarin geen soja zit:

  http://webshop.voedingscentrum.nl/print-allergenenlijst.html

  Ook heel handig als je meerdere allergieën of overgevoeligheden hebt.

 3. Mijn oudste zoon is erg allergisch voor soja, noten, pinda’s en vele fruitsoorten. Vroeger ook nog koemelk en kippenei, maar gelukkig mag hij dat weer met mate. En dat zijn dan alleen nog maar de allergieën voor voedsel (ook voor huisdieren, grassen, bomen, stof, wol, veren, zon, …) en onze jongste vertoont dezelfde klachten inmiddels, en heeft net als zijn broer, astma. Hij is nog niet uitgebreid getest maar in de eerste ronde zat wel al een allergie voor noten, kokos, grassen, bomen en huisdieren. Soja zit niet in de standaard priklijn zeg maar. Ik ben soms echt verbaasd waar soja wel niet in zit zeg! Vleeswaren, brood, gebak. Bij feestdagen is het alle supermarkten en verpakkingen afstruinen in de hoop iets te vinden dat sojavrij is. Zou fijn zijn om tips uit te kunnen wisselen met mensen die dezelfde allergieën hebben.

 4. We hebben inmiddels wel de lijst van het voedingscentrum

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021