|

Cystic Fibrosis uitgelegd

Bij het grote publiek is taaislijmziekte niet zo bekend. CF, zoals het ook wel genoemd wordt,  is een erfelijke ziekte die ook met je longen te maken heeft. Omdat ik zelf CF heb  gaat mijn eerste artikel hier op Airmagazine er over.

Wat is Cystic Fibrosis?
Cystic Fibrosis, beter bekent als taaislijmziekte, is een erfelijke ziekte waarbij bepaalde eiwitkanaaltjes in de cellen niet door het celmembraan gaan. Dit heeft als gevolg dat er minder water getransporteerd wordt en het slijm veel taaier wordt. Als het slijm taaier wordt in je lichaam blijven alle bacteriën veel makkelijker hangen waardoor je sneller ziek wordt. Bij de alvleesklier kunnen de enzymen niet meer hun werk doen doordat ze niet door het slijm heen kunnen, hierdoor wordt eten niet of erg weinig verteerd.

CF is erfelijk, niet besmettelijk
Cystic Fibrosis is een erfelijke ziekte wat inhoudt dat het niet besmettelijk is. Als allebei de ouders een drager zijn van het CF-gen heeft het kind 25% kans om ook CF te krijgen, dit kan dus niet als één van de ouders helemaal geen drager is. Daardoor hoeft iemand met CF ook niet altijd kinderen met CF te krijgen.

Symptomen van Cystic Fibrosis
Veel zouter zweet
Veel hoesten
Een lage longinhoud
Ondergewicht en niet goed groeien
Als er geen pillen worden geslikt veel buikpijn

Wat kun je tegen CF doen?
Omdat cf een chronische ziekte is kan het nooit helemaal weggaan, maar dat betekent niet dat je er niks tegen kan doen. Iemand met CF moet veel pillen slikken, voornamelijk medicatie voor het verteren van het eten. Mensen met cf moeten ook vernevelen, dat doe je met een apparaat waar stoom uitkomt. Die stoom zorgt ervoor dat het slijm wat dunner wordt.

Lees ook: Een dag met CF

De volgende keer ga ik wat verder in op hoe mijn dagelijks leven eruit ziet met taaislijmziekte.  Heb je zelf Cystic Fybrosis of ken je mensen met taaislijmziekte?

Posted by on januari 23 2012. Filed under Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Cystic Fibrosis uitgelegd”

  1. Ja, ik ken iemand met taaislijmziekte. De schrijfster van dit artikel :D. Duidelijke uitleg. Voortaan ga ik mensen dit laten lezen als ik wil uitleggen wat CF is.

  2. Ik ken ook iemand met CF, mijn geweldige dochter, en mijn superzoon, goed uitgelegd Sarah, ben trots op je !!!

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021