|

Astma en zwanger. Andere behandeling nodig?

Tijdens een zwangerschap treden allerlei veranderingen op in het lichaam van de moeder. Wat heeft dat voor gevolgen voor het beloop van astma? En wat voor invloed heeft astma dan op de uitkomst van de zwangerschap? Vraagt dat ook om een aanpassing van de behandeling? Het antwoord op deze vragen, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke kennis, kwam ik tegen in een review van Tamasi et al in respiratory medicine.

De invloed van astma op zwangerschap en vice versa?
Het immuunsysteem gaat anders functioneren om te voorkomen dat de zwangerschap als lichaamsvreemd wordt bestreden. Dat betekent dat de astma-controle daardoor ontregeld kan raken. Tijdens de zwangerschap verslechtert astma bij ongeveer 1/3e, verbetert astma bij ongeveer 1/3e en blijft het bij 1/3e van de mensen met astma hetzelfde. Bij mensen met astma bestaat een verhoogde kans op vroeggeboorte en/of kleinere baby’s. Deze problemen doen zich vooral voor als de astma al voor de zwangerschap moeilijk behandelbaar is of tijdens de zwangerschap ontregeld raakt.

imuunsysteem-zwangerschap-astmamedicijnen

Wat betekent dat voor diagnostiek en behandeling?
Bij mensen die nog niet bekend zijn met astma is het natuurlijk belangrijk om zo snel mogelijk de diagnose te onderkennen. Lastig daarbij kan zijn dat tijdens de zwangerschap een histamine-provocatietest en huidpriktesten worden afgeraden. Voor de behandeling van astma verandert er niet veel. De meeste astmamedicijnen lijken veilig tijdens de zwangerschap.

Ook staat in de review van Tamasi et al het advies om tijdens de zwangerschap de astma maandelijks te controleren.

Ten slotte
De conclusie van de review is mijns inziens terecht dat de astma grote invloed kan hebben op verloop en uitkomst van zwangerschap. Als het lukt om de astma goed onder controle te houden, lijkt er gelukkig geen verhoogd risico op complicaties te zijn. Tijdens een zwangerschap komt het er dus extra op aan dat patiënten en behandelaars een team vormen in het omgaan met de mogelijke gevolgen van astma.

B. Thoonen.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on februari 3 2011. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021