|

Eindelijk alle horeca rookvrij

Een avondje stappen en dan toch  steeds in de rook terecht komen behoort tot het verleden. De uitzondering voor kleine cafés verdwijnt en daarmee is er weer sprake van een totaal rookvrije horeca.

Rookvrije horeca meetbaar gezonder

13-2-2013 stemde de Tweede Kamer in met een motie, die helderheid schept voor ondernemers en publiek: de uitzondering voor kleine cafés verdwijnt. Nederland zal nu het voorbeeld volgen van landen, waar de effecten van een algeheel rookvrije horeca al meetbaar zijn. Zo zijn er in zowel Italië als België minder hartinfarcten en Schotland minder ademhalings- problemen onder barpersoneel sinds de kroegen rookvrij zijn. In Nederland is de lucht van een rookvrij café negen keer gezonder dan in een café waar nog gerookt wordt .

Lekker eenduidig

Het huidige kabinet maakte al een  gezonde keuze door de leeftijd waarop sigaretten gekocht mogen worden naar 18 jaar te verhogen. En nu volgt het eenduidige rookvrije horeca beleid. De uitzondering voor kleine cafés, die in het najaar 2010 werd ingevoerd, zorgde niet alleen voor veel verwarring, ook werd er door de vage regelgeving in 2012 in bijna de helft van alle horeca gerookt – niet alleen in kleine cafés. Kroegbazen lieten zich willens en wetens beboeten en als je een avondje uit wilde had je geen idee waar je aan toe was.

Duizenden mensen dood door roken

Tegenstanders zullen misschien zeggen dat drinken ook slecht voor je is. En dat klopt. Maar jaarlijks overlijden in Nederland bijna 5.000 mensen aan longziekten als COPD, als gevolg van roken. In totaal stierven bijna 20.000 mensen aan ziekten die door roken worden veroorzaakt. Plus de Gezondheidsraad schat dat er daarnaast jaarlijks tienduizenden mensen overlijden door meeroken.

Bron: Longfonds

Posted by on februari 15 2013. Filed under Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021