|

Benauwd van en allergisch voor je kerstboom

Een kerstboom hoort zo bij kerstmis dat je er misschien nog geen moment bij hebt stilgestaan dat kerstgroen een van de belangrijkste astma triggers van december is. Heb je het in december vaak benauwd en heb je astma of hooikoorts, dan is dit artikel over gezond groen echt iets voor je.

kerstboom-naalden-sporen-astma-airmagazine Astma aanval op eerste kerstdag

De kerstboom zal op dit moment wel in alle huiskamers te vinden zijn. Maar helaas is er  een vrij grote groep kerstversierders die allergische klachten krijgen of hebben van de kerstboom. Als je je benauwd voelt, of  met hoofpijn of een verstopte neus  rondloopt denk je misschien dat je aan het griepje lijdt waar vele Nederlanders mee rondlopen. Maar de kans is aanwezig dat je klachten voortkomen uit COPD, astma of allergie. Kerstgroen is deze maand een belangrijke astmatriggers.

Allergische astma door hars

De stuifmeel sporen van sparren blijven aan de kleverige harsen van de omgehakte kerstbomen plakken, naarmate de hars uitdroogt door een heerlijke kamertemperatuur kunnen deze sporen niet meer blijven kleven met als gevolg dat ze gaan “stuiven”. En zo kan je dus hooikoorts tijdens de feestdagen krijgen.

Allergische huidreactie van het kerstboom optuigen

Takken, zaagsel, hars en naalden van de Pinus familie kunnen bij mensen met een contactallergie voor een jeukende rode huid of eczeem zorgen. Let dus goed op en zorg erbij het kopen van een kerstboom en het optuigen ervan dat je handschoenen draagt.astma-hooikoorts-kerstboom

Tips bij een kunstkerstboom

Maak de kerstboom stof en schimmelvrij met een droge doek. Het beste is omdat buiten te doen of in de kelder.
Vergeet de versiering van de vorige kerst niet schoon te maken.
Zorg dat de boom stofvrij kan worden weggelegd.

Tips bij een echte kerstboom

Koop de boom ruim voor de kerst, zodat die kan uitdrogen in bv. de kelder.
Spuit de boom schoon in met een tuinslang.
Vergeet de versiering van de vorige kerst niet schoon te maken.
Laat de boom,vanwege het uitdrogen van de harsen,  niet te lang staan.

Lees ook:

 ♥ Alternatieve kerstbomen voor mensen met hooikoorts  
 ♥ Alternatieve kerstbomen voor mensen met astma

Daarnaast is het verstandig dat jij als air-gir je  medicijnen meeneemt als je op bezoek gaan bij iemand met een kerstboom. Meer over de andere belangrijke astmatriggers tijdens de feestdagen vind je hier en hier.

*Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de informatie die te vinden is op allergieplatform (Renate Bennink, Zou het de kerstboom zijn, 23 december 2010).

Posted by on december 24 2010. Filed under Health, Heaven & health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021