|

Vliegen met een longaandoening

Een longaandoening en vakantie, soms een lastige combinatie. Omdat ik me nu al verheug op de vakantie na mijn schoolexamens zocht ik uit hoe  en wanneer je kunt vliegen met zuurstof. Kun je toch redelijk zorgeloos in het vliegtuig stappen!

Vakantie plannen met CF

Nu de kerstvakantie voorbij is, is iedereen om mij heen vakanties aan het plannen. Ikzelf ook natuurlijk, maar dan vooral een extra speciale voor als mijn examens voorbij zijn. Ondanks dat het heel makkelijk is om je  mee te laten slepen door het enthousiasme om je heen , is het belangrijk om er bij het boeken van een vakantie rekening mee te houden wat wel en niet mogelijk is met jouw (long)ziekte.

Zuurstof aan boord

En belangrijk punt waar ik bijvoorbeeld nog even achteraan moest was de vliegreis. Ik ben nog maar één keer met een vliegtuig op reis geweest en dat is intussen weer een tijdje geleden, toen was mijn longinhoud wat beter. Het is dus belangrijk om nog even na te vragen of ik niet met een zuurstoftank in het vliegtuig moet reizen.

longaandoening-vakantieInformatie vanuit de vliegvaartmaatschappij

Na even rond gezocht te hebben op sites van verschillende vliegvaartmaatschappijen blijkt dat het per maatschappij verschilt. Op alle sites staat duidelijk aangegeven welk soort zuurstoftank je mee kan nemen in het vliegtuig en hoe je dit even van te voren moet regelen,maar op de site van transavia staat bijvoorbeeld ook dat je 72 uur van te voren even kan bellen om een aanvraag voor een zuurstoffles in te dienen.
Ik vlieg deze zomer met Corendon, die zelfs een site hebben waarop je alles kan regelen voor je gezondheid. Hier wordt uitgelegd dat als je bij ze boekt, je in overleg een boekingsformulier krijgt waarop je kan invullen dat je zuurstof nodig hebt, zodat ze dit voor je kunnen regelen.

Wanneer is zuurstof in het vliegtuig nodig?

Dit verschilt per vliegreis. Het is belangrijk van te voren bij je longarts langs te gaan om nog eens een longfunctie te blazen en daarna te beslissen of het voor jou nodig is, daarbij moet je er rekening mee houden dat als je een vliegreis hebt van acht uur, dat het sneller nodig is dan als je maar een uurtje of twee in het vliegtuig zit. Als je bij je arts bent is het belangrijk om een medische verklaring (FIT-TO-FLY) te krijgen als je met zuurstof moet vliegen. In deze verklaring staat hoeveel zuurstof per minuut je nodig hebt en of het apparaat op stand-by of continu moet staan.
Ga jij binnenkort een vakantie boeken of heb je al veel ervaring met vliegen met zuurstof? Laat het ons weten en laat een berichtje achter!

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on januari 9 2013. Filed under Health, Heaven & health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Vliegen met een longaandoening”

  1. Superhelder, wat ben je toch een kanjer… (mijn kanjer!!)

  2. Goede column! Ik heb nog nooit met zuurstof hoeven vliegen, Marieke vloog deze kerst voor het eerst wél met zuurstof. Met KLM was dat in elk geval heel goed geregeld, ze kon de (vrij zware) tank die we in het vliegtuig kregen gewoon onder haar stoel kwijt :).

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid