|

Hoe herken je eczeem?

Heb jij regelmatig last van een droge, rode en vooral een jeukende, kriebelige huid? Dan is er een kans dat je last hebt van eczeem. Eczeem is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten huidziekten.

Symptomen van eczeem
Eczeem is heel erg vervelend, het jeukt verschrikkelijk en vaak heb je ook last van rode plekken op je huid. Je kunt er een hele erge schilferige droge huid van krijgen en wondjes door het vele krabbelen. Ook kan je huid opzwellen en kun je last hebben van vochtblaasjes of bultjes. Dit is een heel rijtje van symptomen, maar meestal heb je er maar een paar.

Niet besmettelijk
Eczeem is niet besmettelijk en in de meeste gevallen een chronische aandoening, je komt er dus nooit meer van af. Het is dus belangrijk dat je er mee leert leven, om dat te kunnen moet je eerst weten wat voor soort eczeem je hebt.  Je kunt het beste even langs de huisarts en eventueel de dermatoloog gaan als je vermoed dat je last hebt van eczeem. Omdat eczeem een soort van verzamelnaam is, zijn er verschillende vormen van eczeem. Daardoor heeft niet iedereen dezelfde symptomen en krijgt niet iedereen het op dezelfde leeftijd.  Ook kun je een combinatie hebben van bepaalde vormen van eczeem.Veel voorkomende soorten eczeem
Er zijn dus erg veel soorten eczeem, dit zijn de meest voorkomende:Onstitutioneel/atopisch eczeem. Dit is de meest voorkomende vorm en komt door een aangeboren aanleg. Vaak hebben meer mensen in de familie last van eczeem of allergie.
Allergisch contacteczeem onstaat door contact op de huid met een stof die irriteert of waar je allergisch voor bent.
Dyshydrotisch eczeem krijg je meestal door een gestoorde zweetvorming. Het geeft blaasjes en jeuk op vooral de handpalmen voetzolen.
Medicamenteus eczeem krijg je door prikkeling van scheikundige stoffen, dit zijn bijvoorbeeld medicijnen.
Nummulair eczeem
is een hardnekkige vorm van eczeem die muntvormige geïrriteerde plekken geeft.
Ortho-ergish eczeem
wordt veroorzaakt door overbelasting van de huid, vaak door water en zeep.
Seborroïsch eczeem
, geeft een droge schilferende huid, vooral op plekken waar talgklieren zitten, zoals het hoofd, rond de neus, maar ook op de borst en rug.

Ervaringsdeskundige
Zelf heb ik vooral last van seborroïsch eczeem, meestal rond mijn neus en op mijn hoofdhuid als een soort roos. Ik heb dit vanaf mijn 15e en krijg er veel last van als ik stress heb of mij ergens zenuwachtig voor maak. Denk je dat jij eczeem hebt, ga dan even langs bij je huisarts, die kan je verder helpen.

Volgende keer lees je meer over de oorzaken van eczeem en tips & tricks wanneer je eczeem hebt.

Posted by on oktober 3 2011. Filed under Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Hoe herken je eczeem?”

  1. Net als jij heb ik seborroïsch eczeem, ik ben dan ook erg benieuwd naar je tips!

  2. Lieve Anne Sara !!
    SUPER, ben heel trots, hoop dat je weinig stress krijgt van alle reacties, en dus eczeem-vrij….
    Diike zoen!!

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid