|

Hoe krijg je astma?

Ruim een half miljoen mensen in ons land heeft astma. Waarom krijgen sommige mensen wel astma en anderen niet? Airmagazine vroeg Astmafonds directeur Michael Rutgers alles wat we wilden weten. 

Hoe kom je aan astma?
Astma kan op elke leeftijd ontstaan, al begint de ziekte bij veel mensen als kind. Onderzoek heeft uitgewezen dat erfelijke aanleg een oorzaak van astma is.
Als één van beide ouders astmatisch of allergisch is, is de kans 50% dat het kind ook aanleg heeft voor prikkelbare luchtwegen.
Als beide ouders astma of allergieën hebben, is de kans dat zij dit doorgeven aan hun kind ruim 70%.
Een kind van ouders zonder astma of allergische aanleg loopt slechts vijf tot tien procent kans om hier toch last van te krijgen.

oorzaak-astma-astmafondsAstma en allergie
Als een kind met aanleg voor astma of allergieën regelmatig in contact komt met allergische prikkels (allergenen) zoals de huisstofmijt of huisdieren, dan kan hij of zij (langzaam) een allergie ontwikkelen. Een kind zal dus pas na een aantal jaren allergisch gaan reageren op bijvoorbeeld huisdieren. Wie een allergie heeft, heeft een grotere kans om ook astma te ontwikkelen. Acht van de tien mensen met astma hebben ook een allergie.

Andere oorzaken
Zit astma niet in de familie, maar heb je wel astma? Er zijn een aantal andere oorzaken.
Je bent te vroeg geboren.
Je moeder rookte tijdens de zwangerschap.  Zo hebben te vroeg geboren kinderen en kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap vaker astma of last van allergieën.airmagazine-astmafonds
Je had een laag geboortegewicht.
Je hebt te veel chemische stoffen zoals verf of asbest ingeademd en beroepsastma ontwikkeld.

Volgende week vertelt Michael Rutgers je meer over welke soorten astma er zijn en wat je er tegen kunt doen, op Airmagazine.nl!

Posted by on juni 21 2011. Filed under Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Hoe krijg je astma?”

  1. Ik had het al, zat al bij ons in de familie, maar heb ook een poos met chemische stoffen(De meest gore troep van Dupont) gewerkt echter ik had toen ook veel stress, volgens de huisarts kon die stress ook een extra trigger zijn.

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid