|

De griepprik, astma en allergie

Wanneer je astma hebt of een andere longziekte krijg je rond deze tijd van het jaar een oproep  om de griepprik te gaan halen. Doet het prikken pijn? Waarom moet je je je laten vaccineren? Wij vertellen het je.

Krijg ik een griepprik?

Hoor je bij een van de volgende risicogroepen, dan krijg je vanzelf bericht van de huisarts om het griepvaccin te komen halen. Heb je:
een longziekte zoals astma of copd
diabetes
een nieraandoening
een hart- of vaatziekte
weinig weerstand door bijv. chemotherapie.
Ben je 60 jaar en ouder?
Dan kom je in aanmerking voor een griepvaccinatie. En als je geen uitnodiging hebt gekregen, maar denkt dat je het vaccin wel nodig hebt, dan kun je altijd even met je huisarts bellen.
griepprik-en-astma

Ik heb amper last van mijn astma, kan ik de inenting niet overslaan?

De ellende die je je op de hals haalt als je met een longaandoening griep krijgt is het echt niet waard. Dus ook al heb je je astma redelijk onder controle, ga toch naar de arts voor een prik!

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik zorgt er voor dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt. Krijg je griep,
dan weet je lichaam al wat het met het griepvirus moet doen en ben je korter en minder ziek en de kans om longonsteking te krijgen is kleiner.

Doet de injectiepijn?

De griepvaccinatie gaat heel erg snel, het is voorbij voordat je er erg in hebt. De injectie wordt met een dunne naald gezet, dus je voelt er weinig van. Soms kan de plek waar je ingeënt bent wat rood en gevoelig zijn.

Hoe vaak moet ik voor de griepprik?

Als je een keer de griepprik hebt gehaald, wil dat niet zeggen dat je het jaar erna niet meer hoeft. Omdat het griepvirus steeds verandert , verandert  het vaccin ook. Je moet je dus ieder jaar opnieuw laten inenten.

Ik heb immunotherapie, kan ik gewoon mijn vaccinatie halen?

De griepprik kan pas één week na de allergeeninjectie gegeven worden, dus plan met je artsen wanneer je welke prik gaat halen.

Posted by on oktober 19 2011. Filed under Health, Medicijnen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021