|

Neem eens een break van de pil

Slik je de pil? Al langer dan een paar jaar dezelfde? Neem dan eens een break. Dan merk je pas of die pil wat voor jou is en dat je ermee door kunt gaan.

Invloed op je humeur

Vaak ga je aan de pil als je in je tienerjaren zit, om deze vervolgens jarenlang te blijven slikken. Maar weet je wel hoeveel invloed die hormonen wel niet op je humeur hebben? Je kunt er depressief van worden, zelfs agressief maar gelukkig ook normaal vrolijk. Daarnaast heeft de pil ook veel invloed op migraine en hoofdpijn.

Redenen voor een break

Je bent sowieso veel vlakker dan als je niet aan de pil bent. Als je je gewone menstruatiecyclus hebt, dan heb je nog een week waarin je vruchtbaar bent en hierdoor voel je je vaak (onbewust) veel aantrekkelijker en heb je vaker zin in seks. Oké, PMS is een bitch, maar wil je je altijd vlak voelen? Uit onderzoek is gebleken dat de pil ook invloed heeft op je partnerkeuze. Je kiest blijkbaar dan eerder voor een partner die genetisch meer op je lijkt.Anticonceptiepil

Probeer eens wat anders

Daarom is het verstandig om eens 3 maanden van de pil af te gaan, om dan eens te zien hoe je je voelt zonder die kunstmatige vervlakking van je humeur. En dan moet je natuurlijk wel bereid zijn om andere anticonceptiemiddelen, zoals het condoom , te gebruiken om niet zwanger te worden. Of je kunt doen aan periodieke onthouding. Hiervoor moet je je temperatuur goed bijhouden. Dit geeft aan wanneer je vruchtbaar bent. En in die periode heb je dan geen seks. Kies je daarna toch weer voor een hormonale anticonceptie, probeer dan eens een middel waar minder hormonen of andere hormonen in zitten. Bijvoorbeeld de Nuvaring. Dit is een zacht plastic ringetje die je vaginaal inbrengt. Nadeel hiervan is dat je wel na 3 weken de ring moet verwijderen en dat je dat niet moet vergeten. Er zijn daarnaast legio andere soorten anticonceptiepillen, dus ga eens buurten bij je huisarts.

Weet je zeker dat je de komende 5 jaar geen kinderen wilt, dan is een spiraaltje ook een oplossing. Deze zijn er met en zonder hormonen. Het is 1 keer wat ongemakkelijk, maar daarna heb je er jarenlang profijt van en je hoeft er niet meer aan te denken. En je behoudt gewoon je normale cyclus.

Jarenlang profijt

Kortom, kijk eens wat verder dan dat stripje dat op je nachtkastje ligt. Als vrouw moet je er nog heel lang mee doen. En dan is het de moeite waard om even een periode uit te zoeken wat het beste bij je past.

Posted by on november 11 2015. Filed under Health, Medicijnen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021