|

Zwanger, astma en allergie

Een zwangerschap verandert alles. Letterlijk. Je lijf verandert, je leven verandert en hoe mensen met je omgaan verandert. Maar er verandert veel meer als je ook astma hebt en / of er medicijnen voor neemt. Wat mag nou eigenlijk wel, en wat eigenlijk niet?

allergie-astma-zwangerschapHet hoogste woord is eruit: ik ben zwanger van mijn eerste kindje! Ik ben inmiddels 12 weken, beginnend aan mijn 2e trimester, en dat is eigenlijk hét moment dat je het iedereen laat weten, dus bij deze. Daarnaast ben ik zo natuurlijk een mooi proefkonijn over wat er gebeurt als je ook astma hebt.

Vermoeidheid bij zwangerschap

Moe! En niet zo’n beetje ook!
Als je astma hebt, dan zul je bekend zijn met het fenomeen dat je erg moe wordt van benauwd zijn. Zo’n vermoeidheid staat je (helaas) in het eerste trimester van een zwangerschap ook te verwachten. Niet perse doordat je extra benauwd bent, maar omdat je lichaam hard aan het werk is. Je baarmoeder wordt groter, de hormonen gieren door je lijf. Het enige wat je er aan kunt doen, is er aan toegeven; slaap! En rust veel uit. Daarnaast kun je het vaak ook koud hebben, wat vaak ook bij vermoeidheid hoort. In het eerste trimester zul je 2 pluspunten ontdekken van zwanger zijn: grotere, vollere borsten. Maar dit is dan ook meteen de laatste pluspunten die ik heb kunnen ontdekken tot nog toe.

Zwangerschap en astmamedicatie

Als je zoals ik medicijnen gebruikt tegen je astma, dan is het heel verstandig om, zodra je weet dat je zwanger bent, te overleggen met je huisarts of allergoloog. Er zijn namelijk een heel aantal medicijnen die worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Wees gerust; als je de eerste weken deze gewoon blijft gebruiken is er niks aan de hand. De reden waarom je waarschijnlijk andere medicatie kunt krijgen is omdat de ‘moderne’ medicijnen als Foster niet getest zijn op zwangere vrouwen. Logisch ook, maar erg vervelend voor ons! Mijn allergoloog noemt mijn huidige medicijnen, ‘oer’medicijnen. Inhalators, neussprays en antihistamine tabletjes die wel op zwangere vrouwen zijn getest, omdat ze al een eeuwigheid bestaan. Helaas zijn het allemaal kortwerkende medicijnen; Pulmicort, Beclometason en Loratadine. Oh en je mag je Ventolin blijven gebruiken! Woehoe! Maar goed, ik ben blij dat ik ze mag!

Veranderende allergie en zwangerschap

Net als alles in het leven, zijn geen twee zwangerschappen gelijk. En dan kan ook nog eens ieder trimester anders zijn. Stelregel is dat bij eenderde van de vrouwen de astma gelijk blijft, bij eenderde verergert die en bij eenderde wordt de astma zelfs beter. Het is maar net hoe dobbelstenen vallen.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on februari 17 2013. Filed under Health, Medicijnen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Comments for “Zwanger, astma en allergie”

  1. Wow, gefeliciteerd!

    Naast dat fijne decolleté is er nog een handige plus aan zwanger zijn met allergieën: je hebt -als ‘t goed is- ook minder/geen last van hooikoorts. En ook de andere overgevoeligheden op mijn luchtwegen waren vorige keer behoorlijk minder.

    Wel jammer dat veel mama- en miniproducten behoorlijk geparfumeerd zijn. Zelf kan ik ook het ‘hypoallergene’ Zwitsalluchtje absoluut niet verdragen. Laat staan dat we het voor onze -al net zo gevoelige- kleine dame gebruiken!

  2. Wij proberen zwanger te worden en heb sinds een dag of 5 rare krampjes in mijn onweersbui. Dit kan van een innesteling zijn, maar kan pas over een dag of 7 gaan testen. Nu heb ik sinds twee dagen ook aanzienlijk meer last van mijn astma. Ik begrijp dat dit tijdens de zwanger kan verergeren, maar kun je dit al zo snel merken (wat dus in kan houden dat het dit keer gelukt is!)

  3. Onweersbui moet onderbuik zijn!

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021