|

Duurzaam tapijt met ledverlichting

Energiezuinig, duurzaam en mooi. Ontwerpers Yvonne Laurysen en Erik Mantel van ontwerpbureau Lama Concept ontwikkelden, in opdracht van Airbus, tapijt CELL.

milieu en de gloeilamp

Licht, we kunnen simpelweg niet zonder. Het werkt opwekkend en geeft energie. Niet zo verbazingwekkend dat we al ruim 100 jaar proberen dit in onze huizen na te bootsen. De verlichtingsindustrie heeft nogal wat ontwikkelingen doorlopen de laatste jaren, dit heeft natuurlijk alles te maken met strengere milieueisen en zuinig om willen gaan met energie. In korte tijd gingen we van de ouderwetse gloeilamp naar de spaarlamp en nu schijnt dat zelfs spaarlampen ‘has beens’ aan het worden zijn.

Led-verlichting is het licht van de toekomst

Naast de welbekende eigenschappen als energiezuinigheid en het feit dat het vele malen langer meegaat, blijkt nu ook dat toepassingen  ervan zeer breed zijn. Ontwerpers Yvonne Laurysen en Erik Mantel van ontwerpbureau Lama Concept ontwikkelden, in opdracht van Airbus, tapijt CELL. Tapijt waarin kleine computerbestuurde led-lampjes, die in een speels patroon in het tapijt zijn geintegreerd, zorgen voor een futuristisch vloerbeeld. Dit in Nederland geproduceerde product wordt momenteel al toegepast in 2 Airbussen, een landrover en 22 prive-jets. Met een prijs van zo’n 700 euro per vierkante meter, is CELL voorlopig nog niet te koop voor de consument.
Ontwerpbureau-lama concepts
CELL-Airbus-led

Tijdloos daglicht

Wel te koop voor de consument en minstens net zo mooi, is de daglichtspot by Lovegrove van Velux. De daglichtspot van Velux is niet nieuw maar het systeem blijft simpelweg tijdloos. Bekroond industrieel ontwerper Ross Lovegrove geeft er, met de toevoeging van zijn lichtdiffuser, een nieuw, modern en ultrastrak tintje aan. De daglichtspot werkt door natuurlijk daglicht van buiten naar binnen te leiden waardoor, ook in de meest donkere plekjes in huis, natuurlijk daglicht kan worden toegepast. Verlichting zonder het gebruik van energie dus!
Velux-Lovegrove-daglichtlamp
Ross Lovegrove blijkt naast gelouterd designer ook een meesterverteller te zijn , in dit filmpje is hij zelf aan het woord.

Milieuvriendelijker kan het echt niet worden. Door Lovegrove’s lichtdiffuser wordt dit heldere licht weerkaatst en opgebroken waardoor in de ruimte een veel zachtere vorm van daglicht ontstaat, zonder dat het zijn helderheid verliest. Ik vind het verlichtend!

Posted by on maart 1 2011. Filed under indoors, Living. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021