|

Acupuncturist over behandeling bij allergie en astma

Ter verlichting van mijn astma en voedselallergieën maak ik gebruik van acupunctuur. Hieronder lees je een interview met mijn acupuncturist, Dr. Hagit Schillemans-Eliyahu van Alma- Acupunctuur

airmagazine-allergie-hooikoorts

Allergie en astma minder hevig door acupunctuur

Jaren geleden ben ik naar een acupuncturist gegaan om te helpen met afvallen. Ik wist niet goed wat ik ervan moest verwachten, maar 20 kilo later (lichter) ben ik overtuigd van de effectiviteit van deze behandelingsmethode. Momenteel ben ik weer onder behandeling, dit keer voor mijn nekklachten en ter verlichting van mijn astma en voedselallergieën.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). TCG gebruikt de natuurlijke, helende krachten van het menselijk lichaam om het evenwicht te herstellen en te zorgen voor algeheel welbevinden.

Aan de oppervlakte van het lichaam bevinden zich vele “acupunten”, die samen een complex netwerk van energiebanen (meridianen) vormen. Een dunne naald, net iets dikker dan een menselijke haar, wordt in een acupunt gestoken. Keuze van de juiste punten is het belangrijkste onderdeel van de behandeling, omdat de verschillende punten en verschillende combinaties, verschillende functies hebben.

Het doel van een acupunctuurbehandeling is het opheffen van blokkades in de stroming van de vitale energie (Qi), en de balans tussen Yin en Yang herstellen. Een van de belangrijkste uitgangspunten van TCG is het holisme. Het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen de symptomen. Daarnaast worden lichaam en geest gezien als één geheel; de emotionele toestand van een persoon heeft een cruciale invloed op de fysieke gezondheid en omgekeerd.

Doet het pijn?

Acupunctuurnaalden zijn steriel, voor eenmalig gebruik en zeer dun.
Mensen zijn verbaasd als ze zien hoe dun acupunctuurnaalden zijn en enige aarzeling over de behandeling verdwijnt nadat de eerste naald is geplaatst, waarbij men slechts een klein prikje voelt. Nadat de naalden zijn geplaatst voelen de meeste patiënten zich ontspannen en comfortabel en vallen vaak in slaap.

Hoe kan acupunctuur helpen bij astma of allergieën?

Eén van de triggers de verergering voor astma en allergieën is stress. Stress zet het immuunsysteem onder druk en vergroot de aanmaak van slijm door een verminderde spijsvertering. Acupunctuur is heel effectief in het verminderen van stress en helpt heel goed bij het verbeteren van de spijsvertering. Acupunctuur werkt ontstekingremmend. Het balanceren van het hele lichaam helpt vele basale functies waaronder het hormonale en het immuunsysteem.

Hoe snel merk je resultaat bij een behandeling?

Bijna alle patiënten merken een verlaging van stress en een vergroting van de levenskwaliteit. Patiënten voelen zich al heel snel meer ontspannen, hebben meer energie, slapen beter, hebben een betere spijsvertering en een algehele verbetering. Al bij 1 of 2 behandelingen. Het gebruik van acupunctuur bij het verminderen van medicijngebruik is onderzocht in 1998 door Hu. In dit onderzoek bleek acunpunctuur in 96% van de gevallen effectief. De onderzoeker concludeerde dat om dit effect te bereiken er op zijn minst 30 sessies nodig waren in 3 maanden tijd en 10 behandelingen per jaar om terugval te voorkomen. Een ander onderzoek van de Universitair Medisch Centrum van Wenen in Oostenrijk toont een significante verbetering van ziekte in 70% van hun patiënten met bronchiale astma na 10 weken acupunctuurbehandelingen.

Heb je nog andere tips voor mensen met astma en/of allergieën?

Er zijn verschillende onderzoeken die aanwijzen dat sommige kruiden en voedingssupplementen allergieën en astma verminderen. Het is altijd verstandig om je huisarts of een andere expert te raadplegen om te controleren of deze kruiden en supplementen wel goed voor jou zijn, maar ook voor de juiste dosering en om mogelijke reacties met medicijnen te voorkomen.

alternatieve-geneeswijzen-astmaOver het algemeen werkt vitamine C als een antihistamine en het vermindert de samentrekkingen van de bronchiën en helpt daarom bij allergieën en astma. Vetzuren van vis of lijnzaad worden ook gebruikt bij allergische klachten. Brandnetel (urtica dioica) werkt goed tegen hooikoorts, MSM (Methylsulfonylmethaan) en Quercitin worden aanbevolen bij allergieën. Magnesium kan de bronchiën ontspannen en kan de longfunctie verbeteren. Antioxidanten verminderen ontstekingsreacties in de luchtwegen. Probiotica vermindert de kans om allergieën te ontwikkelen. Verterings-enzymen worden soms aanbevolen om de spijsvertering te verbeteren, de opname van voedingsstoffen te vergroten en de ontwikkeling van voedselallergieën tegen te gaan.

Daarnaast is het verstandig om eten te vermijden die de aanmaak van slijm bevordert. Beweging en ademhalingsoefeningen worden aanbevolen. Vermijd rook en probeer zo min mogelijk in contact te komen met allergenen.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juni 15 2012. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid