|

Don’t kill the birthdaygirl

Ik ben het af en toe wel eens zat dat de mensen met allergieën die je op tv ziet altijd stelletjes losers zijn. Ze blazen op tot in groteske vormen, of het is altijd de nerd die astma heeft. Kijk alleen maar naar Leonard uit de Big Bang Theory met zijn lactose-intolerantie en alle bijbehorende grappen. Ik ben wel eens toe aan een positief rolmodel en ging op zoek.

Leven met allergieën

Als echte boekenjunk ging ik natuurlijk eerst op zoek naar inspirerende schrijfsels en kwam Don’ t kill the birthday girl van Sandra Beasley tegen. De voorkant en de beschrijving triggerde mij om het aan te schaffen en te lezen. Beasley is een Amerikaanse dame met vele extreme allergieën. Van een spoortje koemelk van een kus krijgt ze netelroos, als ze iets eet waar ei in zit dan mag ze zwaar aan de medicijnen, en ze heeft meerdere malen in haar leven een anafylactische shock meegemaakt. Over haar belevenissen en alles wat maar met allergieën te maken heeft, heeft Beasley dus een boek geschreven.

English only

Helaas heb ik nog geen Nederlands exemplaar kunnen vinden, een aantal medische termen heb ik daarom tijdens het lezen op moeten zoeken (hives is bijvoorbeeld netelroos.) Verder vond ik het een bijzonder informatief boek, maar dan wel met name hoe het er in Amerika aan toe gaat. Beasleys medicijnvoorkeur gaat uit naar Benadryl, een antihistamine die je blijkbaar bij elke Amerikaanse apotheek zo kunt krijgen. Daarnaast kreeg ik heel erg het gevoel dat bijna elk restaurant wel een allergievriendelijke menukaart heeft, terwijl je hier in Nederland vaak met een eigen oplossing moet komen. Daarnaast vond ik dat Beasley vooral jaloers was op mensen die wel alles kunnen eten, en dan met name om de smaakbeleving. Het onbekommerd kunnen eten, ja, die jaloezie snap ik wel, maar doordat ik wel alles heb gegeten weet ik dat er veel dingen vervangbaar zijn en even lekker smaken.

Zoektocht duurt voort

Het is een bijzonder vermakelijk en vooral ook informatief boek om te lezen, maar een verfilming met Scarlett Johansson zie ik nog niet echt in het verschiet liggen. En ik zou me graag wat meer kunnen identificeren in de schrijfster en haar situatie. Hierbij dus de uitdaging: vind mij een geloofwaardig rolmodel met allergieën of een Nederlandse/Vlaamse schrijver/schrijfster met een inspirerend verhaal. Bestaat die niet? Wellicht een gat in de markt aan degene die de uitdaging aan durft te gaan.

Koop bij bol.com

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je deze gebruikt steun je Airmagazine.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Bewaren

Bewaren

Posted by on september 26 2012. Filed under Boeken, Media, Media/Infotainment, Uitgelicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid