|

Hoe bescherm je je computer tegen malware?

computer-expert-seo-tipstricks-air-helpdeskIn het vorig artikel schreef ik over gratis virusscanners en dat deze door de bank genomen goed en betrouwbaar zijn. Helaas zijn er altijd mensen die willen profiteren van hen die iets gratis willen, zoals bescherming tegen virussen en spyware of misbruik maken van een gebrek aan pc/internetkennis. Die mensen schrijven malware.

Malware is software die bedoeld is om:
♥ pc’s over te nemen zonder dat de gebruiker dat merkt.
♥ Gegevens te stelen, bankrekeningnummers etc.
♥ De pc te ‘gijzelen’ en die pas na betaling weer ‘vrijgeven’.

Een berucht  voorbeeld van de laatste categorie is Spyware Protection 2010. Het doet zich voor als een serieus anti spyware programma en verschijnt spontaan op je scherm als je surft over het internet.

De pop-up ziet er serieus en officieel uit en de waarschuwingen liegen er niet om. Er zijn verschillende programma’s op je pc gevonden die je privacy bedreigen en je wordt aangeraden om het programma te activeren (lees installeren), want dan wordt de bedreiging verwijderd.

malware,spyware,scanner,help

Hoe herken je malware?
Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Je hebt zelf op je pc al een antivirusprogramma geïnstalleerd zoals bv. Norton, McAfee of Microsoft Security Essentials etc. en die houdt zich koest. Het programma wat nu ineens een pop-up geeft op je scherm, heb je zelf nooit geïnstalleerd en het stond ook niet op je pc/laptop toen je die uit de winkel haalde.
De boodschap schreeuwt letterlijk van je scherm dat de situatie mega ernstig is en dat al je persoonlijke data op straat ligt.

Natuurlijk kan het zijn dat je pc iets onder leden heeft wat je niet wilt of dat er zelfs een programma bij zit dat inderdaad als spyware betiteld kan worden.

Een programma dat echter vanuit het niets ineens op je pc staat? Als u niet meer gelooft in Sinterklaas en de Kerstman dan mag u van mij aannemen dat dit geen zuivere koffie is.

Wat kun je tegen malware doen?
Gelukkig zijn er ook goede en wederom gratis programma’s in de strijd tegen malware. Geeft één van deze programma’s een waarschuwing dat zit de optie om het te verwijderen erbij ingebakken of het wordt zelfs voor u gedaan.

Spybot In mijn ogen het beste programma tegen malware dat er is. Bovendien zit er een extra programma bij, Teatimer dat uw browser beschermt tegen ongewenste aanpassingen door internet geboefte.  [Download].
Hitman Pro Ook een goede kandidaat in de strijd tegen malware. Een mix van antispyware programma’s wordt geïnstalleerd en door de scripts van Hitman pro aangestuurd. Nadeel is wel dat er ook demoware gebruikt wordt die na bv 14 dagen begint te piepen dat het gratis WAS. U moet dan eerst Hitman pro weer bijwerken voordat u verder kunt. Desalniettemin doet Hitman Pro uitstekend  werk [Download-32 bit] [Download-64 bit].

Heb jij een vraag over je computer? Stel m aan aan Lindo op Lievelindo@airmagazine.nl en misschien wordt ie binnenkort hier op Airmagazine beantwoord!

Posted by on februari 6 2011. Filed under Bits& bites, Infotainment, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 Comments for “Hoe bescherm je je computer tegen malware?”

  1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Toogood, Deh Haagh. Deh Haagh heeft gezegd: Wat doe je tegen gevaarlijke software op je computer? | Airmagazine http://t.co/yz9iJO1 @airmagazine [...]

  2. Of je gebruikt gewoon een mac.

  3. @Teun; Je kop in het zandsteken werkt ook… er is genoeg malware in omloop die zich niets aantrekt van het merk wat je gebruikt. Mac, Nokia, Windhoos based pc’s. Spyware, virussen, malware, fishingsites… als het op internet kan ben je prooi voor internetgeboefte. Die groep die zich veilig waant door het kopen van een Mac, komt met regelmaat bedrogen uit.

  4. Sjo eens kijken of ik nu een gravatar in mijn reactie krijg.

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid