|

Interview met voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans

Minder snel ziek door de juiste voeding?Volgens   Liesbeth Oerlemans van de praktijk ‘Uw voeding als medicijn’ en schrijfster van het e-book ‘In balans? Ja, natuurlijk .” is dat mogelijk. Airmagazine spreekt Liesbeth over haar werk en zienswijze.

Liesbeth, kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben natuurvoedings-deskundige. Vanuit mijn eigen praktijk ‘Uw voeding als medicijn’ geef ik voedingsadvies, coach en begeleid ik individuen en bedrijven.  Zelf heb ik een passie voor voeding in de breedste zin van het woord. Ik deel mijn kennis via mijn coachingspraktijk, maar ook in lezingen, trainingen en natuurlijk beschrijf ik ook allerlei zaken in mijn blog.

Je hebt een passie voor voeding en een eigen praktijk. Wat voor achtergrond heb jij?

Mijn achtergrond is veelzijdig: HEAO Communicatie, NIMA C (marketingopleiding) en de zesjarige opleiding aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde. Juist deze combinatie geeft mij de mogelijkheid om je te leren hoe je kennis omzet in gedragsverandering.

Wat houdt jouw werk in?

In mijn praktijk begeleid ik mensen bij het kiezen van gezonde voeding. Ik leer cliënten wat gezonde voeding is en hoe ze dit zelf kunnen toepassen. Mensen krijgen tips over hun voedingspatroon, maar ook bespreken wij de intrinsieke motivatie waarom iemand zijn voeding wil veranderen. Er komen cliënten bij mij die een bepaalde ziekte hebben. Met hen bespreek ik hun klachten en hun voedingspatroon. Samen kijken wij hoe we de voeding kunnen aanpassen zodat de klachten zoveel mogelijk verminderen.

Wat is jouw doel?

Mijn doel is het om mensen de juiste informatie te geven, zodat mensen zelf in de supermarkt kunnen kiezen welke voeding ze wel en niet moeten kopen.

Er zijn allerlei visies op voeding en gezondheid. Wat is jouw visie?

Er wordt veel geroepen over voeding. Ik vind dat je kennis moet baseren op feiten. Ik ben er van overtuigd dat een gezond voedingspatroon de basis vormt voor een gezond leven. De basis bestaat voor mij wel uit natuurlijke, onbewerkte voeding, gevarieerd, niet te veel, passend bij je eigen smaak en de manier waarop jij wilt leven. Er zijn veel ziektes die kunnen verbeteren of zelfs verdwijnen als je je voedingspatroon aanpast. Dit geldt echter niet in alle gevallen.

Je hebt ” In balans? Ja, naturlijk! ” uitgebracht. Waar gaat dit boek  over?

In mijn boek schrijf ik over fysieke en mentale voeding. Je leert om zelf met je gezondheid aan de slag te gaan. Ik neem als uitgangspunt het biopsychosociaal model. In dit model wordt gekeken naar de samenhang van de aspecten die als optelsom de gezondheid van iemand bepalen. Er wordt gekeken naar de omgeving, de psychische en biologische elementen. Je leert op een andere praktische manier naar gezondheid kijken.

Kunnen mensen zichzelf genezen met bepaalde voeding?

Helaas is gezondheid en ziekte niet zo simpel. Het is belangrijk om aandacht te geven aan jezelf. Met goede voeding is de kans dat je ziek wordt kleiner. Dit kan je andersom niet zo zeggen.  Fysieke voeding kan je voor jezelf regelen door goede producten te kopen, natuurlijk en onbewerkt. Mentale voeding kan je jezelf geven door te zorgen dat je niet teveel stress in je leven hebt. Het is belangrijk om te doen waar jij je echt goed bij voelt.

In hoeverre passen reguliere artsen voedingsaanpassingen toe in hun advies richting patiënten?

Reguliere artsen doen weinig met voeding. Dat is ook niet vreemd als je weet dat zij in hun opleiding maar 3 uur scholing krijgen over voeding. Hun focus ligt hierdoor niet op voeding. Juist daarom werk ik graag samen met artsen. We kunnen elkaar versterken.

Is voeding een vervanger van medicijnen?

Voeding kan een vervanger van medicijnen zijn. Bijvoorbeeld een cliënt van mij heeft door het volgen van een Paleodieet minder last van haar astma. Wel is het enorm belangrijk om nooit zomaar te stoppen met medicijnen.  Bespreek dus altijd met jouw arts als je medicijnen wilt afbouwen of verminderen.

Het boek van Liesbeth is verkrijgbaar als e-book voor € 9,95. Liesbeth deelt wekelijks kennis in haar nieuwsbrieven en haar blog. Wil je meer weten over Liesbeth, haar boek of over haar praktijk? Kijk op www.uwvoedingalsmedicijn.com

Beeld: @Haileyhope

Aanbevolen artikelen:

Posted by on september 6 2012. Filed under Media, Media/Infotainment, Uitgelicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 Comments for “Interview met voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans”

 1. Ik kan het hier wel mee eens zijn. Heb zelf ooit het scd-dieet gedaan, waarbij je dus ook geen suikers,granen,lactose meer mocht. Dit was voor mijn darmen, maar me astma leek toen ook rustiger. Ik heb zelf het idee, omdat je dan minder suikers enz. eet wat bacteriën voedt, je minder kans op ontsteking heb in je longen. Ik ben er uiteindelijk mee gestopt naar 1,5jaar(omdat ik weer ”gewoon” moest eten voordat ik opgenomen kon worden in het astmacentrum davos). Maar sinds dien let ik wel heel erg op met vooral suikers. Als ik te veel suiker eet, wordt ik geheid ziek.

 2. Marion, dat heb ik al eerder gehoord van iemand dat in Davos voeding geen centrale rol heeft. Dat vind ik enorm jammer, zeker als mensen zelf al hebben ervaren dat ze zich gezonder voelde met een ander voedingspatroon. Ik hoop dat er iemand meeleest uit Davos. Ik wil graag de rol van voeding met hun uitwerken :-)

  Niet voor iedereen is een Paleodieet misschien realistisch, maar ook minder drastische veranderingen kunnen al verbetering van klachten geven.

 3. liesbeth,
  bedankt voor de reactie.
  Het is niet zo dat voeding helemaal geen rol speelt. Alleen omdat ze met een keuken in het restaurant ”werken” is het natuurlijk lastig om per persoon een apart dieet te gaan maken en onderhouden. Het is wel zo dat er rekening gehouden wordt met sommige dieten dan krijg je een aparte kaart voor in het restaurant bijv. voor gluten intollerantie, lactose, suiker, licht verteerbaar eten enz. Dan kan je of kiezen uit twee gedeeltes in het restaurant of wanneer het menu niet op jou van toepassing is, hebben ze apart voor je gekookt en kan je dat ophalen met je kaart.
  Ook is er contact via een dietiste(die vanuit NL werkt en soms naar davos komt), die dus oplet wat je eet/drink patronen zijn en of daarin wat anders moet(bijv. ook voor afvallen) en in de kliniek zelf is een voedingsdeskundige aanwezig.
  Als je zelf het leuk zou vinden er iets mee te doen, kan je natuurlijk altijd contact met davos opnemen. Misschien dat ze wel iets hebben, voor bijv. begeleiding via skype vanuit NL.
  Groetjes Marion

 4. Hi Marion,

  Ben jij nu zelf in Davos? Ik zou best contact willen leggen met de behandelaren. Heb jij enig idee bij wie ik dan zou moeten zijn? Mocht je dat weten, zou je me dat dan aub willen mailen op uwvoedingalsmedicijn@gmail.com ? Alvast hartelijk dank! Groeten Liesbeth

 5. hoi,
  Nee ik heb er in 2010 voor 4 maanden gezeten samen met mijn zusje.
  Ik denk dat het beste is om gewoon een mail te sturen naar het algemene mail adres(wat denk ik op de website staat) en daar het idee voor te leggen, dan wordt de mail uiteindelijk naar de juiste contact persoon gestuurd.
  Groetjes Marion

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid