|

interview met schrijfster Christel Mantel

Onlangs stond ik ineens oog in oog met de energieke schrijfster Christel Mantel. Christel heeft het boek: ‘De invloed van gedachten’ geschreven. Haar enthousiasme, openheid en prachtige levenswijsheid vind je terug in dit boek. Ze zet je aan het denken. Hoe zijn jouw gedachten? Denk jij vaak positief of negatief? Wat doe jij om jouw gedachten voor je te laten werken?

Christel heeft in haar leven ondervonden wat de invloed van jouw gedachten kan zijn. Hoe jij denkt, zijn slechts jouw gedachten. Als jij denkt dat iemand je vast een zeurpiet vindt omdat je je ziek meldt, dan is dat nog steeds jouw gedachte. Jij weet vaak niet wat andere mensen precies denken. Vraag je hier wel eens naar?

“Mijn grootste handicap is mijn denken, niet mijn lichaam.”

De invloed van gedachten

In ‘De invloed van gedachten’ deelt Christel in 23 verhalen haar ontwikkeling in het leven. Haar verhaal grijpt je aan. Je leest mee met het leven van een enorm krachtige, humoristisch en energieke vrouw. Een vrouw die een progressieve spierziekte heeft. Een vrouw die de nodige hindernissen heeft gezien op het gebied van gezondheid, liefde en werk. Onderwerpen waar iedereen in het leven tegenaan loopt. Christel beschrijft in haar verhaal hoe zij haar gedachten heeft geobserveerd. Zoals zij zegt: “Mijn grootste handicap is mijn denken, niet mijn lichaam.”

Een leven vol mogelijkheden

Terwijl ik het boek lees, ben ik wel benieuwd hoe Christel haar gedachten aanpakt. Op haar site lees ik al deze prikkelende vragen….
Wat kan ik met mijn gedachten?
Waarom heb ik te maken met tegenslag?
Wat bepaalt mijn doen en laten?
Hoe haal ik nog meer uit het leven?
Hoe maak ik het leven met mezelf wat makkelijker?

Dit vraagt om meer, ik spreek met Christel over haar ervaringen. Zij vertelt mij het volgende: “In mijn boek en interactieve lezingen en alles hier om heen gaat het niet om de waarheid. Er is niet één waarheid. Ik deel wat bewezen heeft te werken bij mij en bij vele anderen. Het leven zit naar mijn idee vol mogelijkheden. Als je ze maar ziet. Volgende stap is wat je er mee doet.

“Stel dat het anders kan…”
Christel vertelt : ” Met deze levenshouding maakte ik bijna 20 jaar geleden kennis. Het is een soort van nieuwsgierigheid naar het leven en naar mezelf.Ik ontdekte dat als ik me gepikeerd voelde omdat iemand me naar mijn idee negeerde, ik iets met dit vervelende gevoel kon doen. Sterker nog, dat ik dit gevoel zelf creëerde. En dat dit weer alles te maken had met hoe ik in het leven sta, mijn zelfbeeld, de ideeën over de ander. Toen ontdekte ik de vraag: stel dat het anders kan? Wat is er dan nog meer?

Zo is mijn pad gestart van het inzicht krijgen in mezelf. In NLP termen het bewust maken van het onbewuste. Het onbewuste is alles waar je je nu niet bewust van bent. Het is de blackbox. Het is dat wat je dag in en dag uit stuurt. Verhouding onbewust:bewust = 90%:10%.

“Als je jezelf bewust zou kunnen veranderen, had je het allang  gedaan.”

Gelukkig heb ik het niet alleen hoeven doen. Velen hebben mij een spiegel voorgehouden, me gecoacht, hun kennis overgedragen. Als je jezelf bewust zou kunnen veranderen, had je het allang al gedaan. Vaak zitten we onbewust met gedachten en patronen als: je moet het in een keer goed doen, of je bent een sukkel

“We creëren zelf onze realiteit.”

Die binnenwereld van waaruit je reageert kun je dus veel meer sturen dan je denkt. Ik ben tijd en geld gaan investeren in het inzicht krijgen in die binnenwereld. Dan ontdek je bijvoorbeeld dat het brein het onderscheid niet kent tussen visualisaties en realiteit. Stel je maar eens voor dat je een citroen eet. Voel het sap in je mond. De smaak. De schil. Het lichaam reageert. We creëren zelf onze realiteit. En die citroen zal niet voor iedereen hetzelfde smaken. Een goed voorbeeld hiervan is dat ze nu in de revalidatie gebruik gaan maken van visuele beelden om te revalideren. Bewuster leven maakt het leven een stuk leuker. Dit gaat met vallen en opstaan. Enige kennis van hoe het dan werkt met gedrag en gedachten en stemming is wel handig.

NLP als hulpmiddel
In het pad van mijn groei is NLP voor mij een hulpmiddel geweest. Het doet zelf niets. Ik ben diegene die een oefening of een gedachte als: mislukking bestaat niet, alleen feedback, betekenis geeft in mijn leven. En inmiddels doe ik dit ook in andermans levens, met mijn lezingen en schrijven.
Naast nieuwsgierigheid zijn er nog drie speerpunten die mij altijd helpen om te gaan met de drempels in het leven: reflecteren , verduren  en  inspireren.

Reflecteren is het echt naar jezelf kijken en luisteren.
Verduren
is dat wat is, of het nu verdriet, pijn, een obstakel of iets moois is, kunnen verdragen in het nu. Dus zonder het nu te willen veranderen of er bij weg te gaan. Inspireren heeft alles te maken met hoe help jij jezelf volop van jouw leven te genieten.”

Meer weten
Ik ben onder de indruk van Christel! Wil jij ook meer weten over haar?
Christel spreekt regelmatig als inspirator en deelt haar kennis over de invloed van jouw gedachten. In haar nieuwsbrief kan je lezen over haar leven en juist haar tips zijn erg fijn. Ook is een tweede boek in de maak. Tot die tijd kan je uiteraard ‘De invloed van gedachten’ lezen. Het is te koop via haar website: http://cmantel.nl/bestellen

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on januari 5 2013. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...