|

Top 3 beste muziekalbums ever

Er zijn van die albums die iedereen geluisterd moet hebben. Gewoon, omdat het een toevoeging is. Airmagazine heeft de beste drie voor je op een rijtje gezet:

beach-boys-platenhoesEen van de mooiste albums ooit is die van The Beach Boys; Pets Sounds. Uitgebracht in 1966 en een ongekend succes, met prachtige nummers als “Wouldn’t it ben nice” en “God only Knows”. Brain Wilson, het bekendste lid van The Beach Boys, heeft jarenlang geprobeerd dit album te verbeteren. Zonder succes, dat wordt duidelijk als je dit album hebt gehoord.

Een ware revolutie, zo zou jebeste-albums-volgens-bregje “Whatever People say I am, That’s what I’m not” kunnen omschrijven, het debuutalbum van The Arctic Monkeys. Uitgebracht op de hoogtijdagen van de britpop, waarmee ze juist die dagen weer verlengden. Briljant en sterk in al zijn nummers en een album wat bij geen enkele muziekliefhebber zou mogen ontbreken. Grote hits als “I Bet you look Good on the Dancefloor” en “When the Sun Goes Down”  zijn op dit album terug te vinden, maar eigenlijk is gewoon alles goed.

sergeant-pepper-hoes-beatles-airmagazineIn geen enkele “beste” lijst zouden The Beatles mogen ontbreken. “sgt pepper’s lonely hearts club band” is het achtste en meest succesvolle album van de groep, met zeer afwisselende nummers. Het nummer zorgde bij zijn release in 1967 voor veel controverse; het gerucht ging al langer dat Paul Mc Cartney zou zijn overleden, waar ook flink naar werd gehint op de hoes van het album. Mede hierdoor is dit het beste verkochte Beatles album ooit, aangezien iedereen zijn eigen bijdrage aan de discussie wilde leveren. Favoriet van de redactie; When I’m 64, misschien wel het liefste liefdesliedje ooit.

Wat is jouw top 3 meest favoriete albums?En hoort één van de bovenstaande drie daarbij?

Posted by on mei 16 2011. Filed under Media, Media/Infotainment, Uitgelicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Top 3 beste muziekalbums ever”

 1. Birgit Maaskant

  Brian Wilson hoorde Rubber soul van The Beatles en hij wilde ook zoiets maken, dit resulteerde in Pet Sounds dat weer gehoord werd door Paul McCartney die hierdoor inspiratie opdeed voor Sgt Peppers lonely hearts club band en dat album bracht een revolutie met zich mee, elke band wilde vanaf dat moment z’n eigen Sgt Pepper maken! Inclusief the Beatles zelf die als opvolger The White Album maakten eigenlijk het titelloze album dat Sgt Pepper opvolgde. De albumomslag zag er eigenlijk uit als een rouwadvertentie( Dit werkte de geruchten van de dood van Paul weer in de hand, andere bronnen beweren dat het vanwege de zelfmoord van Brian Epstein was, de homoseksuele manager van de groep die iets met John Lennon, Lennon was bi-seksueel gehad zou hebben)

  Brian Wilson had Smile als opvolger voor Pet Sounds in gedachten, hij werkte samen met VanDyke Parks en kreeg weinig steun van de andere Beach Boys, na het uitkomen van Sgt Pepper stierf dit project een langzame dood en Brian Wilson werd zwaar depressief en kwam bijna zijn bed niet meer uit. Een paar jaar geleden heeft hij Smile alsnog uitgebracht onder zijn eigen naam.

  Ik kan zelf nooit kiezen uit 3 favoriete albums, maar deze 2 platen zouden zeker in mijn lijstje voorkomen, hoewel ik The White Album prefereer boven Sgt Peppers…..

  Nog een paar klassieke platen.

  The Rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.
  Hoogtepunt uit van het Glamrocktijdperk. Glamrock kwam vaak niet verder dan gitaarrock met een gelikte outfit, make up en danspasjes, maar met name David Bowie perfectioneerde het maakte complete shows en liet zich inspireren door science fiction, homo-erotische toestanden en jaren 20/30 cabaret, deze plaat heeft ook een paar vergelijkbare opvolgers zoals Aladin Sane, ( A Lad insane), maar overtroffen door Diamond Dogs. Later vond Bowie zichzelf andermaal opnieuw uit met Heroes, Low en Lodger zijn Berlijnse platen( vooral terug te horen op Heroes) genoemd omdat ze opgenomen zijn toen hij met Romy Haag samenwoonde(hoewel hij ook een appartement gedeeld heeft met Iggy Pop) in West-Berlijn. Lodger was geloof ik niet eens in Berlijn opgenomen maar elders in europa. Na Ashes to Ashes(1980) ging het de commerciële kant op met Lets Dance en Tonight pas in 1995 komt Bowie weer met een interessant album 1.Outside hierna weet ie me nooit meer echt te boeien.: Bowie, Ziggy Stardust, Alladin Sane, Diamond Dogs, Low, Lodger, Heroes, Ashes to Ashes en 1.Outside.

  Pink Floyd was ook een band die een hele serie eigen Sgt Peppers maakte elke nieuwe LP moest de andere weer overtreffen. favoriete platen: Atom Heart Mother uit 1970, bombastisch meesterwerk met meer dan 20 minuten durend titelstuk dat meer wegheeft van een klassieke compositie dan van een popplaat. The Dark Side of the moon, er kan bijna 40 jaar na dato nog steeds geen tranceplaat tegenop. Wish you were here, volgens velen de laatste plaat waarop het oude Floydgeluid dominant aanwezig is. Roger Waters kreeg meer invloed dat al te horen is op de proloog van The Wall, Animals uit 1977 gebaseerd op Orwells Animal Farm, hierna volgt The Wall (1979) een absoluut hoogtepunt, Waters verwerkt het verlies van zijn vader in de oorlog, zijn overbeschermende moeder, depressies, stress en werkdruk, zijn schooltijd en mislukte huwelijken in deze conceptplaat. De opvolger bestaat uit stukken die The Wall niet gehaald hebben en nieuw werk en is een stuk donkerder van toon. The Final Cut(1983) een epiloog van The Wall is opgenomen in 1982 en handelt wederom over het verwerken van de dood van z’n vader in WOII en het uitbreken van de Falklandoorlog. Bij een reissue in 2003 is When the Tigers broke free(part 1&2) toegevoegd aan de CD een nummer dat in de Film van the Wall(uit 1982) voorkwam maar niet op de LP stond.

  Goed andere platen waar ik verder niets over ga vertellen omdat ik dan vannacht nog bezig ben: U2 Unforgettable Fire(1984), Joshua Tree(1987) en Rattle and Hum(1988). Radiohead: OK Computer(1997), Kate Bush: The Kick inside(1978) en Hounds of love(1985) The Who: Tommy The Rolling Stones: Goats head soup Queen: A night at the opera en A day at the races. Guns ‘n Roses: Use your illusion 1 en 2(1991) Led Zeppelin: I,II,III,IV, The houses of the holy, Physical Graffity, Presence. Black Sabbath: Paranoid, Deep Purple:In rock………en vele anderen! Zoals ik zei kan geen keuze maken, nooit!

 2. Hoppa, wat een toevoeging :) heb het stuk zelf kort gehouden ivm de leesbaarheid, maar dit zou er zo tussen hebben gepast, super!

 3. Birgit Maaskant

  Dank u! nee ik dacht ergens halverwege ook van nu moet stoppen anders ben ik morgenvroeg nog aan het vertellen. ;-)

 4. Favo albums…jeetje. Ik luister meestal vanalles door elkaar, maar mijn meest geraaide cd’s zijn denk ik toch Acoustic Soul van India Arie, Felt Mountain van Goldfrapp vond ik echt een sensatie. To bring you my love, is this desire en Stories from the city stories from the sea heb ik ook echt veel gedraaid. Vrder hou ik heel erg van rock, maar daar heb ik alleen losse nummers van.

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid