|

Wat is Pasen, van christendom tot jodendom

Tijdens Pasen slaan de christenen en de joden de handen ineen. En wordt er collectief op zoek gegaan naar chocolade eieren die verstopt in de tuin liggen te wachten om voor het smeltpunt gevonden te worden. Of zit het toch anders in elkaar? En wanneer is Pasen eigenlijk?

pesach-legoPesach in een eierdop

Pasen is afkomstig van het joodse woord Pesach en betekent letterlijk “overslaan of sloeg over”. Ook wel bekend als lente en bevrijdingsfeest. Tijdens de Pesach herdenkt de joodse bevolking de uittocht uit Egypte en het beëindigen van de joodse slavernij.

Volgens het Bijbelboek (exodus) zou God tien rampen in Egypte hebben veroorzaakt omdat de Farao het Israëlitisch volk niet vrij wilde laten. De laatste plaag, de dood van de eerst geborenen, zouden de joden gespaard blijven als ze hun huis zouden markeren met het bloed van pas geboren lammeren.

Na de laatste plaag liet de Farao het volk gaan. Deze tiende plaag vond plaats op 14 nisan. En dit valt op de eerste volle maan van de lente. Na de tocht naar het beloofde land bleven de joden deze gebeurtenis elk jaar herdenken.

Het christendom en Pasen

Het joodse Pesach en het vroege lentefeest zijn de inspiratiebronnen voor het christelijke Pasen. Met de kruisiging en wederopstanding van Jezus als toevoeging. Jezus zelf vierde al Pesach en eind 20ste eeuw kwam er een nieuw gebruik onder sommige christengroepen en dat was de jaarlijkse viering van Sederavond met als doel “dichter bij Jezus te voelen”.

Wanneer het Pasen is

Eerste Paasdag valt dit jaar op 5 april en tweede paasdag op maandag 6 april. Zet ook alvast 27 maart 2016 en 16 april 2017 als eerste Paasdag in je telefoon! Check ook  Daarom zijn er eieren met Pasen.

Beeld: The Brick Testament

Posted by on april 13 2011. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021