|

September griepmaand

De zomer van 2011 was niet één van de meest warme en zonnige, maar de echte herfst staat nu pas voor de deur. September staat ook wel bekend als herfstmaand en de start van het griepseizoen.

September herfstmaand
September wordt ook wel de herfstmaand genoemd. Tweeëntwintig  september gaat namelijk het herfstseizoen weer van start. Het gras in de ochtend is nat van de dauw, de fijne druppeltjes water die je doet beseffen dat het weer tijd wordt voor de herfstkleuren. Na een zomer als deze, klinkt het wellicht vreemd maar het wordt wel degelijk kouder in Nederland. Het weer wordt vochtiger, het is kouder en …  mensen zijn sneller vatbaar voor een griepje of verkoudheid.

Klagerig gekuch
Een hoest, een kuch, gesnotter en neuzen die worden gesnoten: zodra je een stap buiten de deur zet, hoor je wel iemand ‘verkouden zijn’. Typisch, of juist een logisch gevolg? Voor iemand met astma moet het haast wel frustrerend te zijn om iedereen te horen klagen over dat kuchje, of dat benauwde gevoel ’s nachts.

Belaste luchtwegen door lage herfsttemperaturen
Wetenschappers hebben ontdekt dat temperatuur en luchtvochtigheid zeker niet te verwaarlozen zijn in het overbrengen van een griepvirus via de lucht.
De kille herfsttemperaturen vergezeld van een lage luchtvochtigheid zorgen ervoor dat griepvirussen veel langer sterk en actief blijven. Door de lage herfsttemperatuur, vooral gedurende de ochtend- en avonduren en een te droge lucht, worden de bovenste luchtwegen veel zwaarder belast. De neusslijmvliezen worden dikker, waardoor het ingeademde griepvirus het veel makkelijker krijgt om zich via de luchtwegen te verspreiden in het lichaam. Wanneer je astma of copd hebt is griep helemaal vervelend, omdat je dan nog minder lucht hebt dan normaal gesproken. Dus ga zo snel als je bericht hebt van je huisarts ook echt die griepprik halen!

Afgestudeerde snotneus
Vorige week mocht ik mijn afstudeerverdediging houden, met schorre stem en snotneus. Na mijn presentatie kreeg ik (als hint) een glaasje water van de examencommissie. Ach, het HBO- papiertje is binnen.
Ik kan zelf niet wachten tot de herfstbladeren weer van de bomen vallen, de wandelingen door de bossen op de zondagmiddag, de dikke sjaals die weer gedragen kunnen worden en vergeet de prachtige kleuren niet. Van donkerrood tot lichtgeel: zachte kleuren, die mijn bui zeker positief gaan beïnvloeden! Voorlopig nog met snotneus.

Posted by on september 14 2011. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “September griepmaand”

  1. Ik heb wel zin in de herfst,is mijn hooikoorts tenminste weg. En lekker met een dekentje op de bank.

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid