|

Zo schrijf je een goed Sinterklaasgedicht

Ons creatieve, talige brein draait overuren zo vlak voor Sinterklaasavond. Want ook na jaren ervaring blijft het een hele klus om een niet al te afgezaagd, goedlopend en grappig Sinterklaasgedicht te schrijven. Geen nood: met onderstaande tips flans jij zo het prachtigste vers in elkaar.

Brainstormen

Neem een leeg vel, denk aan degene voor wie je een gedicht schrijft en pen alle woorden neer die in je opkomen. Denk ook terug aan grappige gebeurtenissen, uitspraken of eigenschappen en schrijf ook deze op.

Verzin een themasinterklaas-strooit-klein

Bekijk de opgeschreven woorden nog eens. Leiden ze allemaal naar een bepaald thema, of vind je twee of drie thema’s bij de woorden passen? Schrijf die dan met grote letters bovenaan je vel. Dit wordt de rode draad in je gedicht.

Stap af van de standaard vorm

Nu je ongeveer weet waar je over gaat schrijven, is het handig om een globale vorm voor je gedicht te kiezen. Het meest gebruikelijke rijmschema is ABAB, wat betekent dat de regels om de beurt op elkaar rijmen. Kies je voor deze makkelijke optie, dan krijg je een typisch Sinterklaasgedicht. Altijd goed. Maar het is ook leuk om eens voor een andere vorm te kiezen. Schrijf bijvoorbeeld een rijmend verhaal, laat steeds vier regels achter elkaar rijmen of laat steeds de eerste en laatste regel van een alinea op elkaar rijmen. Wees creatief!

Gewoon beginnen

En dan moet je gewoon gaan schrijven. Doe dit niet al te gehaast, geef je creatieve brein de tijd. Loop je vast of heb je geen tijd te verliezen? Deze sites schieten je te hulp. Voor houvast en inspiratie kijk je op je papier met steekwoorden.

Lees hardop voor jezelf

Is je gedicht af, lees het jezelf dan een paar keer voor. Zo merk je of het goed loopt, of de woorden echt rijmen en of de opbouw van de zinnen en de hele tekst logisch is.

Pas aan en print

Pas eventuele fouten of haperende gedeeltes aan. Zet je gedicht vervolgens in een goed leesbaar lettertype, de uiteindelijk uitvoering mag natuurlijk niet door een onleesbare letter verpest worden. Na een laatste check klik je met trots op de printknop.

Heb je de cadeaus al ingepakt? Er zijn veel leuke manier waarop je dat kunt doen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on november 30 2014. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021