|

Het beste van Suriname met Ausherden

suriname-nederland-christio

Christio maakte kennis met Ausherden, het kledingmerk van de Surinaamse Denise Augustus en sprak met de ontwerpster zelf.

Uitgekiende patronen van Ausherden

Toen ik bezig was met mijn opleiding modevormgeving had ik een enorme hekel aan patroontekenen. Tot ik een gegeven moment de opdracht kreeg vanuit het patroon te ontwerpen en de mogelijkheden ontdekte van een patroon en hoe ermee gespeeld kon worden. Bij het kijken naar modeshows is het voor mij, inmiddels al jaren, een leuk spelletje om in mijn hoofd te bekijken hoe een ontwerp in elkaar steekt en of ik het kan ontrafelen. Tot nu toe is me dat altijd gelukt behalve bij de kleding van het merk Ausherden!

ausherden-1New York fashion in Suriname

Het brein achter het merk en de kleding is Denise Augustus, woonachtig in Suriname maar met Guyanese roots. De ontwerpster heeft haar opleiding gevolgd in New York. Jarenlang was zij daar woonachtig en heeft er een eigen winkel gehad. Het is die jarenlange ervaring  in het buitenland, die haar met kop en schouders boven alles doet uitsteken van wat ik tot nu toe heb gezien in Suriname op het gebied van mode. Haar specialisatie is eigenlijk bruids- en avondkleding. En wat ik heb gezien van haar tijdens haar laatste presentatie was, volgens haarzelf, nog niks vergeleken bij hetgeen ze normaal gesproken laat zien. En ik geloof haar. Ze komt namelijk niet opschepperig over maar juist heel bescheiden en erg down to earth.

Tijdloze couture uit Suriname

Vanwege de locatie kon ze een deel van haar werk niet tonen maar dat zal binnenkort goed gemaakt worden, gaf ze onlangs aan. “I’m working on something new, something totally different!”, verklapte ze toen ik vroeg wanneer we weer iets van haar mochten verwachten. Wat ik van haar had gezien was tijdloos, vrouwelijk en van zo een niveau dat ik het wel ‘couture’ moest noemen. En terecht! Subtiele asymmetrie, verhullen en onthullen van het lichaam zonder naakt te hoeven, mooie bootkragen. Deze dame maakt schouders weer sexy!

ausherden-2Rip offs en dupes

Toen ik haar vroeg of het echt een ‘trademark’ van haar was om mensen te laten nadenken over hoe haar ontwerpen in elkaar staken, zei ze: “Of course!”. Het was haar manier om haar stukken uniek te houden en te beschermen tegen copycats. “And even if they are able to make a copy, they will find things on the inside that will prevent them from making exactly the same!”.  Haar kleding is voor Surinaamse begrippen vrij prijzig maar dan heb je ook wel wat in je kast hangen. Het kan besteld worden via Facebook maar dat is tijdelijk tot ze de juiste locatie in Paramaribo heeft gevonden.  Als het aan mij ligt zeggen Surinaamse dames gedag tegen die geïmporteerde merkkleding en stappen ze over op Ausherden. En doen ze dat niet morgen dan zeker wel bij de volgende collectie!

Foto’ s:  Helio Phoeli 

Aanbevolen artikelen:

Posted by on juni 29 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...