|

Kerst in de tropen

suriname-nederland-christio

Christio woont sinds kort in zijn geboorteland Suriname en vertelt je over zijn eerste decembermaand in de tropen. Hoe vieren Surinamers Sinterklaas?

Het blijft raar. Het is sowieso raar toen het 1 december werd en ik met mijn korte broek en slippers over straat liep. Ik had het pas door toen ik andere Hollanders sprak. “Oja, het zou nu koud zijn maar we staan in de zon, korte broek en het is december!!”

Ook vijf december was een aparte gewaarwording.

Ook vijf december was een aparte gewaarwording. Gelukkig hier geen discussies, iedereen onthoudt zich van commentaar omdat ze ‘geen mensen willen kwetsen, want iedereen moet het naar zijn zin hebben’. Wel mooi, hoor, dat zogenaamde rekening houden met elkaar maar ik denk dat het meer een angst is om te praten. Men is bang een mening te ventileren uit angst een ander te kwetsen.  Echt erg is dat niet ,want die voorzichtigheid of die angst heeft er voor gezorgd dat er Sinterklaas is gevierd met elfjes , snoepkoninginnen en allerlei andere blije sprookjesfiguren.

suriname-decemberEn toch ineens werd op de dag zelf door de minister van onderwijs een persbericht uitgegeven dat per direct Sinterklaas en Zwarte Piet niet meer op scholen mochten langskomen. Zwarte Piet was al nergens te bekennen geweest,  dus dat was al achterhaald, maar Sinterklaas?! Het komt er eigenlijk op neer dat het te Hollands is, en het schijnt dat sommige mensen in de regering nog steeds een trauma hebben van het verleden.

En overal zie je de grijze oude blanke man in zijn slee zijn opwachting maken.

Want terwijl Sinterklaas op zijn boot gedonderd word, maakt de Kerstman alweer zijn opwachting. En overal zie je de grijze oude blanke man in zijn slee zijn opwachting maken. En hij word wel weer verwelkomd..omdat hij is overgevlogen uit Amerika? Omdat het niet iets uit de koloniale periode is? Maar de zogenaamde reden achter het verbod was dat men hier moest gaan zoeken naar een andere invulling van het feest, iets wat meer Surinaams is.

Dat vind ik de grootste bullshit eerlijk gezegd..want het komt uit het verleden van Suriname. En daarnaast de bevolking heeft helemaal niet aangegeven hier moeite te hebben met Zwarte Piet of Sinterklaas, of wat dan ook. De minister had niks beters te doen .. of Bouterse wilde het nog een keer proberen, hij wilde dat proberen wat hem in de jaren 80 niet was gelukt. Althans dat zegt men. Zelf heb ik het idee dat mensen hier toch wel doen wat ze willen.

Sinterklaas was al eerder verboden geweest.

Sinterklaas was al eerder verboden geweest. En men bleef het toch doen zoals zij dat wilden omdat men er geen moeite mee had. Wat wel gebeurde is dat die Zwarte Pieten achterwege werden gelaten. Zonder enig gezeik van wie dan ook. En waar men wel Pieten wilde, worden ze echt zodanig geschminkt dat ze echt zwart van roet zijn en niet zwart als roet, zonder die achterlijke rode lippen. Stiekem ben ik blij dat Suriname het goede voorbeeld heeft gegeven!

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on december 30 2013. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel