|

Topjob: Michelle Q. Hamers – Een bekend gezicht!

Airmagazine interviewt voor Topjob vrouwen met een top baan,veel ambitie en een longaandoening, allergie, overgevoeligheid of andere lichamelijke beperking. Want je bent niet wat je hebt en life is what you make it! Dit keer in Topjob een bekend gezicht van de folders van het Astma Fonds: Michelle Hamers. Michelle vertelt ons meer over haar baan als freelance foto historicus & producer.

michelle-hamers-air-magazineKun je iets vertellen over jezelf?
“Ik ben Michelle Hamers en ben 28 jaar. Ik kom uit Brabant, woon nu al jaren in Den Haag maar houd nog steeds van de Brabantse gezelligheid! Nog niet zo lang geleden ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie en aansluitend heb ik nog een Master gehaald in Leiden. Sinds vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijf en werk ik als freelance foto historicus en producer.”

Je hebt een bekend gezicht. Waar kennen we jou van?
“De mensen die regelmatig bij de huisarts, apotheek of het ziekenhuis komen, die kunnen mij herkennen van de folders van het Astma Fonds. Ik heb model gestaan als astma patiënt. Regelmatig vragen mensen: “Waarom sta jij op die folder? Jij hebt toch geen astma.” Helaas wel. Er worden échte personen (patiënten) gefotografeerd, gelukkig wel.”

Komt astma of allergie in jouw familie voor?
“De hele familie van mijn vader ’s kant heeft eczeem en/of astma. Als je bij ons op een familiefeest komt, is het echt fifty-fifty verdeeld. De helft heeft het benauwd en de andere helft heeft jeuk. Een gezellige boel bij elkaar!” zegt Michelle lachend.

longsfonds-air-magazineWaar heb jij zelf last van?
“Als kind had ik altijd eczeem. Mijn hele armen zaten altijd onder en ik verging van de jeuk. Tot een vakantie in Hongarije, toen was het eczeem over. Dat werd toen overgenomen door astma (inspanningsastma en chronische bronchitis). Ik was toen ongeveer 15 jaar oud.

Ondertussen kan ik best leven met mijn astma. Ik reis voor mijn werk veel over de wereld. Dat gaat best goed, als ik maar medicijnen bij me heb. Ik ben afgestudeerd met een onderzoek in Cambodja. Daar had ik veel last van mijn luchtwegen. Zeker de laatste week, toen waren mijn medicijnen op en die kon ik daar niet meer krijgen. Erg vervelend! Ik heb nog nooit zo’n ellendige terugreis gehad. Een wijze les, neem dus altijd voldoende medicijnen mee.”

Hoe voel jij je als je in Nederland bent?
“In Nederland heb ik vooral in de winter veel last van mijn astma. Ik ben dan vaak ziek en heb een lage weerstand. Ik gebruik altijd 2 x per dag medicijnen. Zolang ik die gebruik en geen heftige sporten (zoals bv. duiken) beoefen, dan gaat het best goed.”

Hoe blijf jij zo gezond mogelijk?
“Om fit te zijn, heb ik 8 uur slaap per nacht nodig. Verder eet ik elke dag groente en fruit. Ik luister goed naar mijn lichaam en neem tijdig mijn rust. Zolang ik positieve energie krijg, voel ik me goed. De winter blijft niet mijn favoriete periode, dan gaat alles moeizamer. Tijd om dus ervoor te zorgen dat ik ergens anders kan overwinteren. Als iemand nog tips heeft…” zegt Michelle met een vragende blik.

michelle-hamers

Wat doe je aan sport?
“Ik ben dol op yoga en skeeleren. Die sporten kan ik in mijn eigen tempo doen. Het is prettig dat ik kan stoppen als het moeizaam gaat. Het werken aan mijn conditie is voor mijn gezondheid heel belangrijk. ”

Wat vind je vervelend aan het hebben van astma?
“Aan de astma en de medicijnen ben ik wel redelijk gewend. Natuurlijk is het frustrerend als je ziek bent en baal ik dan van alles wat niet lukt. Wat ik eigenlijk vervelender vind, is het onbegrip van buitenstaanders. Ik heb lang in de horeca gewerkt. Mensen zien niet dat je astma hebt, maar als je dan zegt dat je last hebt van hun rook, hoor je vaak dat dit jouw probleem is. Ik snap die reacties van de rokers niet. Daar kan ik me echt over opwinden.
Het valt mij elke keer weer op, dat veel mensen niet begrijpen wat astma is en hoe het voelt.”

astma-eczeem-airgirl-airmagazine

Onderzoek doen in het foto-archief van Tuol Sleng Genocide Museum, Phnom Penh, Cambodja, 2010

Wat doe voor werk jij als foto historicus?
“Ik doe fotografisch onderzoek, bijvoorbeeld voor musea. Vanuit mijn eigen bedrijf onderzoek ik foto archieven en help ik fotografen met het structureren van hun werk. Voor exposities, maar ook voor fotoboeken zorg ik voor een context in het verhaal.
Een bekend voorbeeld van een multimedia productie waaraan ik heb meegewerkt is die van fotograaf Dirk-Jan Visser – In Conakry They Called Me Princess. ”  Meer informatie hierover staat op haar website: www.michellehamers.com

 

Is dit werk handig als je astma hebt?
“Mijn werk is fantastisch. Ik ben er erg blij mee. Ik kan zelf mijn werktijden bepalen en werk vanuit huis. Ik kan op een werkdag ook ruimte voor mijzelf maken en zorgen voor voldoende daglicht en een prettige temperatuur. Dit werk is ideaal voor mij en voor mijn astma!” zegt Michelle vol enthousiasme.

topjob-airmagazineWaar droom je van met je werk?
“Mijn droom is om ooit een boek te publiceren over mijn eigen onderzoek (naar het fotografische Rode Khmer-archief). En stiekem zou ik wel graag willen promoveren als foto historica, maar het is lastig om daar een plek voor te vinden.  Ik droom vrolijk door. Ooit komen deze dromen uit, nu eerst genieten van mijn huidige werk. “

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juni 21 2012. Filed under Future, Real life/Future, Topjob. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021