|

Vooroordelen in Suriname

suriname-nederland-christio

Van Bodo, het Surinaamse Suikerfeest tot Dag der Inheemsen, oftewel Ingi Dei (indianen dag), er was genoeg te vieren in Suriname deze week. Al die verschillende culturen in Suriname zorgen voor een hoop feestjes, maar er zijn meer dan genoeg vooroordelen. Dat merk ik als SuriNed indiaan nog steeds vaak zat.

Een week vol Surinaamse feestdagen
Afgelopen week waren er meerdere nationale feestdagen in het multiculturele Suriname. Donderdag was het de viering van het einde van de Ramadan, in Nederland bekend als het Suikerfeest en in Suriname als ‘Bodo’. Hier ziet men het als een Javaanse feestdag en niet zo zeer als een islamitisch feest, ook al weet men dat het met dat geloof te maken heeft. Een dag later was het de Dag der Inheemsen, oftewel Ingi Dei (indianen dag). Voor veel mensen was het een extra lang weekend, voor mij was het werken..werken…werken. Oja, werken!

Turken doen mee met Keti Koti
In Suriname zijn er vanuit de geschiedenis 5 hoofdculturen. Hedendaags zijn het er eindelijk veel meer. Inmiddels is er bijvoorbeeld een Braziliaanse wijk in Paramaribo Noord met restaurantjes en supermarkten die Braziliaanse producten verkopen. Op 1 juli, Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij, viel het mij ook op dat in de optocht ook een groep mensen uit het Midden Oosten of Noord Afrika meeliep. Een teken dat ook deze groep een vast deel is van de Surinaamse bevolking. Ik had bedacht dat het Turken waren en dat die bevolkingsgroep, en daar verbaas ik mij nog steeds over, ook een plek heeft bemachtigd in de Surinaamse samenleving. Voornamelijk zijn het casino eigenaren die managementpersoneel uit Nederland en Turkije laten overkomen waardoor die groep dus steeds groter wordt. vooroordelen-surinamers

Achtervolgd door Efes
Zes jaar geleden toen ik voor het eerst in Suriname terug kwam en echt net was geland, werd ik al hiermee geconfronteerd. Ik werkte destijds als bedrijfsleider bij de Bazar in Rotterdam. Daar dronk ik regelmatig Efes bier. Een Turks biertje dat echt lekker licht is en prima smaakt! Goed, ik was net uit het vliegtuig, blij uit Nederland te zijn , ver verwijderd van mijn werk. Mijn oom bracht ons van het vliegveld, vroeger heette dat Zanderij maar tegenwoordig Johan Adolf Pengel Airport, naar de stad en de radio stond aan. Groot was mijn schrik toen er ineens een liedje uit de radio schalde met de tekst: Efes Efes Efes! Efes Efes Efes! Iedereen drinkt Efes Bier! Ik voelde me  destijds achtervolgd maar kon er wel om lachen. Nu ik weer hier ben, is er jammer genoeg niets meer te zien van het bier. Maar dat zal vast wel weer komen, ik blij en de Turken hier ook blij!

Zwarte Indiaan op een creools eiland
Suriname is dus steeds multicultureler aan het worden. Op straat moet het er geweldig uit zien voor de toeristen. Al die kleurtjes door elkaar en iedereen lacht. Ja, het plaatje is mooi. Maar ik weet nog dat ik het als kind best moeilijk had. Zoals veel Surinamers ben ik namelijk gemixt. Ik ben deels creools. (Creolen zijn in eerste instantie de nakomelingen van de blanke plantage eigenaren die kinderen kregen bij zwarte slavinnen. Deze kinderen vormden een groep op zich, daar zij niet blank waren maar ook niet zwart, in een maatschappij die destijds en eigenlijk nu nog steeds een hiërarchie heeft waarbij je lichtheid of donkerheid je plek binnen deze hiërarchie bepaalde… of bepaalt?) Maar voor het overgrote deel ben ik indiaans. (Indianen worden nu Inheemsen genoemd omdat het de oorspronkelijk bewoners zijn van Suriname. Eigenlijk zijn het verschilende stammen, ik ben deels Arowak.)

indianen-moslims-surinameVerdediging met een feestje
Zelf vind ik het leuk. Afschaffing slavernij, jeeej feest! Dag der inheemsen, jeeej feest! Storend is dat ik bij beide groepen tegen vooroordelen aanliep, en nog steeds aanloop…. En dan heb ik ook nog dat Hollandse accent en de Hollandse gebruiken, wat zorgt voor nog meer vooroordelen. Zoals ik het zie vormen de Surinaamse Nederlanders namelijk eigenlijk ook gewoon een aparte nieuwe groep
binnen de samenleving. So be it, keiharde waarheid, geaccepteerd! Als je alles zou geloven, zou ik: Lui zijn, veel bier drinken, de hele dag in een hangmat liggen, want dat doen indianen. Stelen, meerdere vrouwen erop nahouden die allemaal kinderen van me hebben, niet willen werken, maar hosselen, want dat doen negers/creolen. Mezelf beter vinden dan de Surinamers, met opzet mijn accent aandikken, blank willen zijn, tassen vol euro’s hebben en geen Surinaams spreken of begrijpen, want zo zijn SuriNeds. Vermoeiend was het hoor, steeds maar weer jezelf en je naasten (zoals m’n moeder, m’n oma’s, m’n vader, m’n opa’s) van de betreffende cultuur verdedigen. Nu hoor ik ze aan en ik toon een minzaam lachje, wat kan je anders doen als je inmiddels moe bent van die kolder?

Lekkere hapjes uit de melting pot
We weten allemaal dat halfbloedjes, ten tijde van de koloniale slavernij was dit bijna een scheldwoord, 99 van de 100 keer supermooie mensen zijn*winkwink*! Lichamelijk is de versmelting dus goed! Het is tijd dat men inziet dat deze versmelting op andere niveaus ook goed is. Ook dan zullen er mooie dingen ontstaan, dat is een feit aangezien uit elke cultuur iets te leren valt en er zoveel meer overeenkomsten zijn dan we willen zien…denk bijvoorbeeld aan het boze oog..elk land kent hier een vorm van!

Met volle mond praat je niet!
christio-suriname-airmagazineZoals ik al zei, loop je tegen deze vooroordelen aan als je de diepte ingaat. Gelukkig hebben Surinamers wel een manier gevonden waarbij ze elkaar juist waarderen om hun afkomst en dat is ETEN! Men houdt van lekker eten en elke Surinamer van welke afkomst ook, kan gerechten bereiden en waarderen uit welke Surinaamse keuken dan ook. Daarom gaat het over algemeen goed want zolang ze eten hebben ze hun mond vol… En met volle mond praat je niet in Suriname!!

Posted by on augustus 12 2013. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021