|

7 tips tegen vliegangst

De wintersportperiode is bijna achter de rug. Tijd om te gaan dromen van verre zomerbestemmingen. Maar wat als je niet durft te vliegen? En wat moet je doen als je in het vliegtuig wordt overvallen door paniek?

Je bent niet alleen als je vliegen niet zo leuk vindt. Bijna een derde van de Nederlanders heeft last van een vorm van vliegangst. De een knijpt het alleen bij het stijgen en landen, de ander is de hele vlucht in paniek. Maar er zijn tips om die angst in te perken!

1. Vertel het cabinepersoneel van je angst

Niemand zit op een passagier te wachten die volledig uit zijn plaat gaat van angst. De stewardessen zullen je dan ook helpen te kalmeren. Ze kunnen uitleggen wat de geluiden zijn die je hoort. Vraag hoe vaak zij gevlogen hebben, en bedenk je dat hun dagelijkse werkzaamheden zijn en die ze waarschijnlijk niet zouden uitvoeren als het een risicovol beroep was.

2. Vertrouw op de luchtvaartmaatschappij

Een ramp kan leiden tot een failliet bedrijf. Het bedrijf zal er dan ook alles aan doen om je veilig op je bestemming te brengen. De piloten zijn hoog opgeleid, de machines worden altijd gecontroleerd voordat ze de lucht in gaat. De feiten zijn er: vliegen is veel veiliger dan autorijden. Het is zelfs veiliger dan met de trein reizen, maar je raakt niet in paniek als je in een trein zit.

3. Let op je ademhaling

Een bekende ontspanningsoefening is om diep door je neus in te ademen en langzaam door je mond uit te ademen. Focus erop dat je dit zo langzaam mogelijk doet. Eventueel met je handen op je buik zodat je voelt dat je naar je buik ademhaalt.

pyrenees-351266_960_7204. Geen cafeïne of suiker

Suiker en cafeïne versterkt je nervositeit. Eet daarom geen chocola of suikerrijke dingen voordat je opstijgt. Drink wel veel water, de lucht in het toestel is altijd droog, en je voelt je ook niet prettiger als je uitgedroogd bent.

5. Gebruik Bach-druppels

Fleur zweert bij Bach rescue remedy. Deze druppels neem je voor en tijdens het vliegen in en je voelt dat je ontspant. En hoe meer ontspannen je bent, hoe fijner je vlucht is.

6. Denk aan iemand die veel vliegt

Denk aan Floortje Dessing, die vliegt de hele wereld over. En als ze op reis is dan vliegt ze ook meerdere keren per week. Denk aan modellen die de hele wereld over reizen per jet voor shows en shoots. Denk aan celebrities. Als je nagaat hoe vaak zij wel niet in een vliegtuig zitten, dan wordt je vanzelf rustiger.

7. Vlieg zo vaak mogelijk

Het is niet altijd mogelijk om veel te vliegen, maar blijf wel steeds in dat vliegtuig stappen. Als je eenmaal stopt, dan wordt je vliegangst alleen maar groter. En iedere keer dat je hebt gevlogen is weer een keer. En het is een leuk excuus om de wereld te ontdekken.

Bewaren

Bewaren

Posted by on maart 16 2016. Filed under travel, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “7 tips tegen vliegangst”

  1. Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik.
    Terwijl ik vroeger elke week bijna vloog, voor de fun!
    Het kwam door mijn eerste keer in een groot vliegtuig, luchtzakken en weten dat je net zwanger bent en ik wilde dit kindje pertinent niet verliezen.

  2. Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke paniekaanval toen ik vloog toen ik zwanger was. En als je er perse van af wilt komen en niks anders helpt, dan raad ik je Stichting Valk aan. http://www.valk.org, kost je wel wat geld, maar het helpt enorm!

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021